Stála expozícia priblíži diela hendikepovaných umelcov

V priestoroch Klientskeho centra Okresného úradu na Tomášikovej ulici v Bratislave otvorili v piatok prvú stálu expozíciu umenia hendikepovaných umelcov zo Slovenska.

15.05.2021 06:00
debata

Záštitu nad tohtoročnou výstavou Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov prevzal štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) Marian Majer. Úvodná výstava potrvá do 30. júna 2021.

„Húževnatosť a bojovnosť. Aj týmito slovami by sme mohli opísať vlastnosti, ktoré spájajú našich profesionálnych vojakov na jednej strane, a na druhej strane znevýhodnených umelcov, ktorí sa aj napriek svojmu hendikepu nevzdávajú a svojím prístupom nám dokazujú pravý opak,“ povedal Majer.

Výstavu inštalovali v rámci cyklu Národná prezentácia umenia handicapovaných umelcov SR 2021. Jej návštevníci budú mať možnosť zoznámiť sa s umeleckými dielami hendikepovaných umelcov vytváraných rôznymi technikami vrátane maľby (aj nohami či ústami), drevorezby, portrétovej fotografie, ako aj s keramikou spojenou s históriou modranskej keramickej dielne, drotárskym umením, rezbou a vyšívanými krojmi.

Pripravené sú tiež kráľovské korunovačné klenoty patinované 23-karátovým zlatom. Diela zdravotne znevýhodnených umelcov sú v súčasnosti vystavované taktiež v Hoteli Granit Piešťany – Kúpeľnom ústave F. E. Scherera, pričom expozície budú postupne vznikať aj v jej ďalších priestoroch a v niektorých mestách.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #umenie #hendikepovaní ľudia #hendikepovaní umelci