Picassov obraz predali za vyše sto miliónov dolárov

Ak ide o umelecké diela, peniazmi sa nešetrí ani v čase pandémie. Potvrdila to štvrtková aukcia v newyorskej pobočke spoločnosti Christie's, kde obraz s názvom Žena sediaca pri okne (Marie-Thérèse) od Pabla Picassa (1881-1973) predali za neuveriteľných 103,4 milióna dolárov (v prepočte 85,4 milióna eur). Je to pritom už piaty raz, keď za Picassovu maľbu záujemca zaplatil vyše sto miliónov dolárov.

15.05.2021 09:00
Británia USA Picasso obraz dražba Foto:
Obraz Pabla Picassa z roku 1932 "Žena sediaca pri okne (Marie-Thérse)" vydražili za viac ako 103 miliónov dolárov.
debata (1)

Obraz, ktorý teraz predali, dokončil slávny španielsky umelec v roku 1932. Ako model mu poslúžila jeho 23-ročná francúzska milenka a múza Marie-Thérèse Walterová, ktorú do ateliéru stiahol priamo z parížskej ulice a stala sa jeho veľkou inšpiráciou.

Doterajší vlastník obraz získal pred ôsmimi rokmi, keď zaň v Londýne zaplatil 28,6 milióna libier (33,3 milióna eur), teda menej ako polovicu súčasnej ceny. Aj znalci hodnotu obrazu odhadovali „len“ zhruba na 55 miliónov dolárov.

Zavážilo však to, že záujem o Picassove diela medzitým veľmi stúpol a viaceré sa už podarilo predať za viac ako 100 miliónov dolárov. Najvyššiu cenu za Picassovu maľbu zaplatil záujemca v máji 2015, keď za plátno Alžírske ženy obetoval 179,4 milióna dolárov.

Aukcia Picassovho obrazu tentoraz trvala iba 19 minút. Konečná cena vystúpila na 90 miliónov, no po zarátaní poplatkov a provízie sa napokon vyšplhala ešte vyššie. Meno kupca – podobne ako predošlého majiteľa portrétu – zostáva pritom neznáme. Obaja si želali zostať v anonymite.

Veľký záujem o Picassovo dielo podľa odborníkov dokazuje, že sa trh s umením napriek pandémii koronavírusu znova spamätáva.

Na spomenutej aukcii v New Yorku sa predali diela v celkovej hodnote 481 miliónov dolárov, čo je podľa šéfky americkej pobočky spoločnosti Christie's Bonnie Brennanovej signál, že sa situácia vracia do normálu. „Trh s umením je opäť na dobrej ceste,“ uviedla na on-line tlačovej konferencii po skončení aukcie.

Až doteraz prekročilo cenovú hranicu 100 miliónov dolárov celkovo len 14 vydražených obrazov. Naposledy sa za cenu vyššiu ako sto miliónov dolárov predalo dielo v roku 2019. Išlo o maľbu francúzskeho impresionistu Clauda Moneta, ktorú na aukcii spoločnosti Sotheby's v New Yorku vydražili za 110,7 milióna dolárov.

Pablo Picasso

Výber z diel Pabla Picassa

Fotogaléria
Pablo Picasso: Alžírske ženy
Pablo Picasso: Buste de femme (Femme á la résille)
Pablo Picasso: Akt, zelené listy a poprsie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Picasso #Christie's