Noc múzeí a galérií bude naživo aj on-line

Dnešná Noc múzeí a galérií sa tohto roku odohrá nielen vo virtuálnej podobe, ale čiastočne aj naživo.

15.05.2021 07:00 , aktualizované: 10:01
debata
VIDEO: Ako bude prebiehať tohtoročná Noc muzeí a galérií?
Video
„Záujemcovia budú môcť mnohé z múzeí a galérií aj skutočne navštíviť. Hoci v obmedzenom režime, prezrú si znovuotvorené expozície a výstavy či v malých skupinách absolvujú program,“ priblížila Zuzana Vášáryová za Slovenské národné múzeum, koordinátora podujatia.

Historické múzeum opäť sprístupňuje výstavy, napríklad Trianon – Zrod novej hranice či Divadelné storočie, a návštevníkov prevedie aj po areáli svojho sídla – Bratislavského hradu. S lišiakom Žigom si deti overia vedomosti v kvíze Ako dobre poznáš najstaršie dejiny Slovenska?

Prírodovedné múzeum prezentuje výstavu fotografa a dokumentaristu Tomáša Hulíka a k nej sprievodný program formou videodebát s odborníkmi o stave prírodného a kultúrneho dedičstva na Slovensku.

V kaštieli Dolná Krupá sa môžu návštevníci započúvať do historiek o famóznom Beethovenovi pri Nočnom čítaní pod hviezdami a celkom novú expozíciu M. R. Štefánik. Generál – Osloboditeľ uvidia návštevníci v jeho rodnom dome v Košariskách. V Múzeu Bojnice čakajú na prehliadkovej trase zámku rôzne zaujímavosti a novinky.

VIDEO: Ktoré výstavy navštíviť počas Noci múzeí a galérií 2021?
Video

Múzeá v Martine pripravili on-line videodokumenty k aktuálnym výstavám, virtuálny program Múzea bábkarských kultúr a hračiek ponúka príbeh O tvrdohlavej princeznej a Jankovi Valibukovi či netradičnú prehliadku hradu s archeologičkou Hradné múry – nemí svedkovia dôb minulých. Múzeum Betliar stavilo na večerné prehliadky kaštieľa.

V Múzeu SNP je pripravený interaktívny sprievodca pre rodiny s deťmi v expozícii Pamätníka SNP a virtuálna prehliadka výstavy SNP 1944. Noc plná čítania príbehov z knihy Hrôzostrašné rozprávky sa koná v Rosenfeldovom paláci v Žiline. V Steelparku, Kasárne/Kulturpark Košice sprístupnia expozície Steelpark a detskú výstavu Veže do neba.

Video
Svoje brány otvára návštevníkom aj Oravský hrad

Múzeum kultúry Ľudovíta Štúra v Modre pozýva do svojich výstavných priestorov a v prípade pekného počasia predvedie ukážky vyšívania. Múzeum Červený Kameň sa bude prezentovať virtuálne. Múzeá SNM na celom Slovensku ponúkajú jednotné vstupné tri eurá, deti do 10 rokov a osoby ŤZP však majú vstup zadarmo.

Obe formy prezentácie – živú návštevu aj on-line prehliadku – ponúka i Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

„Z pohodlia domova môžu záujemcovia nazrieť do múzea, spoznať jeho zaujímavosti a možno sa aj inšpirovať k osobnej návšteve. Svoje vedomosti si overia v on-line kvíze Uhádni predmet či v kvíze zameranom na klimatickú zmenu. Dozvedia sa, čo pre nás znamená voda, čo vieme o svojich vtáčích druhoch alebo hmyzích rekordéroch,“ priblížila za múzeum Eva Mauritzová.

V Múzeu Bojnice čakajú na prehliadkovej trase... Foto: Múzeum Bojnice
Bojnický zámok V Múzeu Bojnice čakajú na prehliadkovej trase zámku rôzne zaujímavosti a novinky.

Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica ponúkne Príbeh striebornej licencie ako zážitkovú rodinnú hru. Banícke múzeum v Rožňave sprístupní aj novú atrakciu v podobe diorámy Banskej štôlne Alexander. Návštevníkov tam na tradičnej banskej železničke za zvýhodnené vstupné odvezie vláčik. V novootvorenej banskej štôlni sa sediac vo vagónoch zážitkovým spôsobom oboznámia s pracovným prostredím v bani.

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči si pre hostí pripravilo prehliadky interaktívnej expozície, zážitkové aktivity pre rodiny s deťmi, nadrozmerné Človeče, nehnevaj sa! a živé vysielanie na sociálnych sieťach. Okrem stálej výstavy, ktorej dominujú nielen vzácne historické exponáty, ale aj interaktívne nadrozmerné ľudské ucho či oko, si návštevníci môžu vybrať aj z bohatej programovej ponuky.

V rámci zážitkových a vzdelávacích programov sa dozviete „Ako čítal malý Louis“, spoznáte „Neposlušné písmená v dlani“ alebo sa môžete naučiť trochu posunkovať a komunikovať s nepočujúcimi. Organizátori mysleli aj na najmenších, pre ktorých pripravili zaujímavý detský program.

Návštevníkov privíta tiež Galéria mesta Bratislavy v expozíciách v Mirbachovom a Pálfiho paláci, Galéria Nedbalka prinesie videá z výstav s kunsthistorickým výkladom. Ako sa uživiť vlastnou tvorbou, uvidíte on-line z Galérie Umelka. Múzeum divadelného ústavu pripravilo on-line program Divadelné prechádzky desiatimi mestami Slovenska.

Program všetkých múzeí a galérií nájdete na internetovej stránke podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí