Záujem o Noc múzeí a galérií bol tohto roku nízky

Do podujatia sa v sobotu zapojilo vyše 100 múzeí a galérií na celom Slovensku, no namiesto tisícov, ako bývalo zvykom pred pandémiou, sa návštevníci tentoraz rátali na stovky.

17.05.2021 10:00
debata

Program bolo možné sledovať virtuálne, ale mnohé z otvorených inštitúcií sa dalo i navštíviť. Do podujatia sa zapojilo vyše 100 múzeí a galérií na celom Slovensku.

48 z Bratislavského kraja vrátane 18 múzeí Slovenského národného múzea si záujemcovia môžu pozrieť online – z pohodlia domova – ešte celý týždeň, až do soboty 22. mája na stránke Nmag.snm.sk

„Zdá sa, že po dlhej absencii kultúra návštevníkom skutočne chýba. Pred múzeami a galériami čakali v radoch, kým sa pre nich uvoľní miesto podľa povolených noriem v interiéri. Napriek tomu bol XVII. ročník podujatia z hľadiska návštevnosti „komornejší“. Zvyčajné počty, ktoré sa v najväčších slovenských inštitúciách v tento deň počítali na tisíce, sa tohto roku pohybovali v rádoch stoviek,“ informovala Zuzana Vášáryová zo SNM.

Ako dodala, organizátori SNM a Zväz múzeí na Slovensku nemajú doposiaľ k dispozícii presné čísla. V Bratislavskom kraji vrátane múzeí SNM k najnavštevo­vanejším patrili Múzeum mesta Bratislavy (1 256 návštevníkov spolu v siedmich expozíciách v Bratislave), múzeá SNM (Prírodovedné múzeum 658, Múzeum Betliar 448, Historické múzeum 351, Múzeá v Martine 211 osôb), STM-Múzeum dopravy 649, Slovenská národná galéria 593, Slovenské centrum dizajnu 350 návštevníkov a pod.

Posledné dva ročníky Noci múzeí a galérií dali podujatiu nový rozmer. Z dôvodu pandémie ho podstatnou mierou posunuli do virtuálneho priestoru. Fondové inštitúcie tak okrem bezprostrednej reakcie na aktuálnu krízovú situáciu v spoločnosti, rozvinuli aj nové trendy prezentácie v kultúre.

„Veríme však, že fenomén priameho kontaktu návštevníka s originálnym zbierkovým predmetom či umeleckým dielom, ktorý je vlastný práve zbierkotvorným inštitúciám, ostane aj v budúcnosti v tejto oblasti ťažiskom a múzeá a galérie opäť ožijú,“ uzavrela Vášáryová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #galérie #Noc múzeí