Starí Prešporáci lákajú na nádvorie Starej radnice

V Prešporku, Pressburgu čiže Bratislave sa kedysi hovorilo viacerými jazykmi, nečudo teda, že aj najnovšia výstava fotografií nesie viacjazyčný názov Ich bin ein Pressburger / Ich bin eine Pressburgerin, My sme starí Prešporáci / Régi pozsonyiak vagyunk.

18.05.2021 11:00
21-chalani 2x Foto:
Výstava My sme starí Prešporáci je na nádvorí Starej radnice do 30. mája.
debata

Na nádvorí Starej radnice v Bratislave predstaví deväť starých bratislavských rodín, ktoré svojimi aktívnymi väzbami na Bratislavu a rodinnou pozostalosťou reprezentujú tunajšiu mnohonárodnostnú tradíciu. Výstavu organizuje občianske združenie Bratislavské rožky, ktoré podporuje bratislavský lokálpatriotizmus.

Združenie vlani v decembri oslávilo desiate narodeniny a vďaka veľkorysým darom „prešporských“ rodín sa do jeho zbierok dostali neraz výnimočné dokumenty – dobové fotografie a rodinné príbehy. Vďaka činnosti Bratislavských rožkov sa zasa tieto fotografie stali verejným bohatstvom. Ako pripomínajú kurátori výstavy Sándor Papp ml., Árpád Korpás a Réka Szabó, zo spolupráce sa neskôr zrodili blízke pracovné vzťahy aj priateľstvá. Mnohí z darcov sú dnes členmi a spolupracovníkmi OZ Bratislavské rožky.

Pod koncepciou projektu sú podpísaní Sándor Papp ml. a Eva Bolemant, výtvarné riešenie mala na starosti Réka Szabó. Terajšia výstava potrvá do 30. mája nadväzuje na úspešné pop-up výstavy Svet prešporského archivára Jána Batku, Fadrusz a Z Prešporka do Bratislavy – 1919.

My sme starí Prešporáci

Výstava fotografií v Bratislave.

Fotogaléria
Výstava My sme starí Prešporáci je na nádvorí...
Výstava My sme starí Prešporáci je na nádvorí...
+1Výstava My sme starí Prešporáci je na nádvorí...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešporok #Bratislavské rožky #Stará radnica