Zomrel slávny americký abstraktný maliar Cy Twombly

Americký abstraktný maliar Cy Twombly, ktorého rozmerné plátna patria na dražbách súčasného umenia medzi najoceňovanejšie artikle, zomrel v utorok v Ríme vo veku 83 rokov. V Taliansku Twombly žil už od roku 1957. Aj preto sa ocitol v sieni slávy o desiatku rokov neskôr ako jeho generační spolupútnici v USA, hoci na začiatku 50. rokov v New Yorku patril k mladým umelcom, čo určovali revolučné trendy.

06.07.2011 17:32
Cy Twombly Foto:
Cy Twombly
debata

„Veľký americký maliar, ktorý hlboko miloval starú Európu, nás práve opustil,“ uviedol vo vyhlásení francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand. „Jeho práca bola poznamenaná vášňou pre grécku a rímsku antiku a jej mytológiu, ktorá preňho bola bezodným zdrojom inšpirácie.“

Twombly je známy svojimi abstraktnými dielami kombinujúcimi maliarske a kresliarske techniky, opakované línie, čmáranice a používanie slov i grafitov. Je spájaný s legendárnymi americkými umelcami Jasperem Johnsem a Robertem Rauschenbergem, s ktorými sa v mladosti priatelil v New Yorku.

Uznanie jeho diela prišlo až v zrelom veku umelca, ale dočkal sa ho vrchovatou mierou. Jeho obrazy sa na dražbách predávali za rekordné sumy – zatiaľ najvyššiu sumu 5,6 milióna eur vyniesla v roku 2002 jeho maľba bez názvu pri predaji v aukčnej sieni Sotheby's.

debata chyba