Rudolf Sikora: Veľký plán je teraz moja nová biblia

Výtvarník Rudolf Sikora aj v lete naháňa čas, aby mohol pracovať vo svojom ateliéri v Marianke. Momentálne možno vidieť jeho práce na individuálnej výstave v čunovskej galérii súčasného umenia Danubiana.

12.07.2011 06:00
debata

V ostatných dňoch však inštaloval svoje diela na kolektívnych expozíciách na Slovensku a v Čechách. Ak nie je na pracovných cestách medzi Prahou, Bratislavou a Košicami, zdržiava sa v ateliéri a dolaďuje nové projekty, píše odborné texty a číta. Žiadna beletria to však nie je: „V lete chcem dôkladne dočítať novú knihu, ktorá sa momentálne stala mojou bibliou. Volá sa Veľký plán. Autormi sú Stephen Hawking a Leonard Mlodinow. V preklade vyšla len teraz v júni v Slovarte. Ide o akési pokračovanie staršej Hawkingovej knihy Stručná história času.
Autori sa pokúšajú odpovedať na otázky, ktoré doteraz nikdy neboli uspokojivo zodpovedané. Napríklad či potreboval vesmír tvorcu. Aký má skrytý význam samotná existencia vesmíru a jeho vývoj. Kniha je nabitá najnovšími poznatkami a ponúka celý rad skvelých úvah a nečakaných teórií. Odporúčam ju všetkým, čo sa zaujímajú o to, prečo sme tu a aký by teoreticky mohol byť zámer vzniku sveta.
Minulý týždeň otvorili dve zaujímavé výstavy v Stredoeurópskom dome fotografie. Rudolf Prekop ma zaujal fotografiami z Ukrajiny – ako narába s javmi a objektmi, ktoré nepatria do tejto krajiny a odrazu tam jednoducho sú. Vystihol napätie, ktoré vzniklo medzi týmito objektmi a tým, ako na ne krajina reaguje. Miroslav Švolík sa zas pohral s počítačovou technikou a vytvoril sériu koláží, ktorá vyjadruje pocit muža, akoby nastala doba nadvlády žien.
Určite sa treba ísť pozrieť do Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Kurátori Aurel Hrabušický, Katarína Bajcurová, Dagmar Poláčková a Petra Hanáková tu vytvorili fakt dôležitú výstavu Nové Slovensko – (ťažký) zrod moderného životného štýlu (1918 – 1949). Rovnako si netreba dať ujsť projekt Lucie Gregorovej a Daniely Čarnej Mapy/Maps – umelecká kartografia v strednej Európe 1960 – 2011, ktorá sa 14. júla rozšíri aj do SNG.
A v Brne, v centre Vaňkovka v galérii Wannieck Gallery sa dá až do 25. septembra pozrieť projekt kurátora Vladimíra Beskida ObraSKov – súčasná slovenská maľba. Ide o najväčšiu výstavu slovenskej maľby v Čechách a na Morave v poslednom období, aj preto o nej hovorím. Je to kolekcia diel asi 23 slovenských výtvarníkov – tých zo staršej generácie – od Popoviča, Fischera, Tótha, a teda aj mňa – až po Čudaja a našich žiakov. Wannieck Gallery ponúka veľmi veľkorysé priestory, hádam najväčšie na území bývalého Československa. Výborné je, že diela autorov, tak ako sú nainštalované, sa navzájom dopĺňajú, hoci sme všetci rôzni. Českí kritici tvrdia, že v tejto expozícii nenájdete jedinú zlú vec. Oslovila ich každá. A to je dobre, nie?“

debata chyba