Peter Roller spája humor a tajomstvo

Riadne mi prevetrali ateliér, povedal s úsmevom sochár Peter Roller. Jeho diela totiž zaplnili výstavné priestory Turčianskej galérie v Martine. Na výstave Socha - maľba - kresba s podtitulom Sen o soche v meste V. predstavuje výber z tvorby posledných rokov.

18.07.2011 13:00
Peter Roller. Orient Foto:
Peter Roller. Orient
debata

„Chceli sme, aby ako účastník sochárskeho sympózia Sen o soche v meste vytvoril aj sochu do verejného priestoru. Ale človek mieni a vyššie inštitúcie menia, takže ekonomika nás prinútila ostať pri zemi. Rozhodli sme sa výstavou mapovať jeho tvorbu po roku 2000, s jemným presahom do polovice deväťdesiatych rokov. Mali sme aj súkromné želanie, aby vystavené artefakty ešte neboli inde prezentované, takže sme sa sústredili na ostatné cykly,“ povedala kurátorka Jarmila Kováčová.

Sochy, objekty, obrazy i kresby prezrádzajú, že Peter Roller má rád hravosť a humor. Ale najmä tajomstvo a kultúry dávno zaniknutých civilizácií. Vraví, že staré kultúry mu vždy hovorili viac ako výdobytky novej doby. „Stále sa vraciam do starých civilizácií, v ktorých boli sochy súčasťou architektúry, filozofie, náboženstva. Dnes sochy nemajú toľko možností prehovoriť a uplatniť sa v priestore, pre ktorý sú vytvárané,“ povedal Peter Roller.

Vytvára osobité znaky – šifry, pričom vychádza najmä zo starej mexickej či egyptskej architektúry, v ktorých sa znak používal ako ornament. „Vzrušujúci je možno fakt, že ich nevieme presne dešifrovať, napriek tomu sa na tie znaky pozeráme, ako keby sme im rozumeli. Hoci ich vie prečítať sotva pár odborníkov. Najdôležitejší je totiž jednoduchý estetický zážitok,“ zdôraznil autor.

Hoci sochár, tvorí paralelne vo viacerých médiách. „Ako keby si médiá rád vymieňal medzi sebou. Socha je v jeho interpretácii niekedy maľbou a maľba je, naopak, sochou či objektom, pritom sú to zvláštne presahy. Rád objavuje nové možnosti,“ pripomenula kurátorka.

Na výstave nechýba ani inštalácia z kamienkov, poznamenaných rukou autora. „V sympatickej permanentnej akcii sa hrá na tajomného autora, ktorý prijíma záhadné správy a tajuplné posolstvo z iných dimenzií posúva ďalej ľuďom. Má radosť, keď anonymný človek nájde ten kamienok a dokonca aj zašifrovaný odkaz,“ dodala Jarmila Kováčová.

Reprezentatívna výstava Petra Rollera, ktorý svojou tvorbou poteší zrak, myseľ aj dušu, bude v Turčianskej galérii v Martine do 18. septembra. Pozýva na dialóg o radosti zo života a jeho tajomstvách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba