Marek Ormandík: Prebíjam sa Očistcom

Výtvarník Marek Ormandík túži po pravom lete a aj v daždi vyhľadáva umelecké zážitky, hoci má veľa vlastnej práce.

04.08.2011 11:00
Marek Ormandík Foto:
Výtvarník Marek Ormandík.
debata

„Leto som začal ilustrovaním Danteho Božskej komédie, kde inde, ako v Toskánsku. Už tretí rok sa prebíjam Očistcom. Aj pod olivami mi to ide pomaly. Ale ak vydržím, čaká ma Raj.
Po návrate som dokončil dve sošky Trpičov a pustil sa do Kalvárie. Maľovanej. Nič veselšie mi v tom daždi nenapadlo.
Vrhol som sa tiež na "letnú“ bratislavskú kultúru. Viva musica je príjemný mestský festival. Bavil ma program aj na chvíľu oživený priestor starej tržnice (s prihliadnutím na vonku zúriacu ukážku novembrového počasia). Bavili ma tiež krčmové dozvuky. Až tak, že som niekoľkokrát navštívil iba dežmárovský „after“.
Skúsil som aj Letné shakespearovské slávnosti. Dobre, tak Shakespearovské slávnosti. Oko za oko. Celkom áno. Len moja odmrznutá hlava stále nevie pochopiť, prečo v hlavnom meste nemôže hrať cez prázdniny aspoň jedno kamenné divadlo. Ja by som rád prišiel.

A čo výstavy?
Zaujalo ma Nové Slovensko v SNG. Veľmi. Ukazuje nielen čo všetko kvalitné v modernej dobe u nás vzniklo, ale aj ako radi napodobňujeme, až kopírujeme. Tým chcem povedať, že som pri exponátoch kvitoval akékoľvek vybočenie od vzorov, štýlov a -izmov.
Mám rád prácu Rasťa Podobu, jeho ozajstné maľby. Niekoľko dobrých kúskov je práve zavesených v GMB v Pállfyho paláci.
Z bratislavských výstav sú často najlepšie tie vo Viedni. Tentoraz som si užil kompletne celú Albertinu. Od Batlinerovej zbierky, cez Weilerove kresby a začiatky fotografie, až po hustý spodok – prezentáciu najnovších prírastkov do kolekcie súčasného umenia (predovšetkým maľby).
Ale leto sa len začína. Dúfajme. Teším sa na skvelé výstavy a úžasnú atmosféru v Danubiane. Bude Kaplický, ak bude Danubiana. Teším sa na moju spanilú jazdu po slovenských galériách. Určite neobídem Slanický ostrov Oravskej galérie či Centrum Kolomana Sokola v Mikuláši.
A keď bude ďalej pršať? Späť do pelechu k Giordanovi a Vilikovskému."

debata chyba