Vo veku 92 rokov zomrel maliar Tair Salachov, predstaviteľ drsného štýlu

Vo veku 92 rokov zomrel v Nemecku rusko-azerbajdžanský maliar a národný umelec bývalého Sovietskeho zväzu Tair Salachov. Agentúru TASS o tom v piatok informovala jeho dcéra Aidan Salachovová.

21.05.2021 17:14
sviečka / spomienka / oheň / Foto: ,
debata

Salachov maľoval portréty (hudobní skladatelia Dmitrij Šostakovič, Kara Karajev či spisovateľ Rasul Rza), krajinky, vytvoril cyklus obrazov robotníkov na ropných poliach v Azerbajdžane, ako aj scény pre divadelné predstavenia.

Stal sa jedným z hlavných predstaviteľov tzv. drsného štýlu, maliarskeho prúdu v sovietskom umení 60. rokov, ktorý presadzoval realistický, novinársky pohľad na rozdiel od oslavnej, prikrášlenej estetiky predošlej stalinskej éry.

Tieto diela sú charakteristické energickosťou a snahou vyhnúť sa idealizácii, jeho neskoršie obrazy sú pokojnejšie a lyricky rozjímavejšie.

Salachov sa narodil v azerbajdžanskom Baku. Študoval na umeleckej škole v Baku a na Moskovskej škole maľby, sochárstva a architektúry. V roku 1963 mu udelili titul národný umelec Azerbajdžanskej SSR, o desaťročie neskôr titul národný umelec ZSSR.

Bol tiež prvým tajomníkom Zväzu umelcov ZSSR, podpredsedom Ruskej akadémie umenia, ako aj členom vyše 20 akadémií a iných tvorivých inštitúcií vo svete vrátane umeleckých akadémií vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Rakúsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Azerbajdžan #maliar