Dvojice tvoria Pekné tiene

Dvojice hrajú hlavnú úlohu na výstave Juraja Floreka s názvom Pekné tiene, ktorú môžete vidieť v bratislavskej galérii Čin Čin do 28. mája 2021. Prináša zmeny svetla a tieňov, rozdielne videnie tých istých výjavov v rôznych časoch.

23.05.2021 09:00
Juraj Floek Foto:
Témou výstavy Juraja Floreka Pekné tiene sú dvojice. Dvojice miest zachytené v čase.
debata

Týmito dvojicami sú maľby, ktoré zakaždým zobrazujú dva takmer rovnaké výjavy a môžu na prvý pohľad pôsobiť veľmi staticky. Ich hlavnými aktérmi sú vyľudnené prostredia s výsekmi prevažne priemyselných budov a stojace objekty (zaparkované autá, prívesy, alebo pracovné náradie.

Význam týchto dvojíc ale spočíva práve v druhom a pozornejšom pohľade. Až vtedy v nich začneme vnímať pohyby, jemné zmeny a náznaky plynutia času. Diptychom to prepožičiava časovosť a istú dynamiku. Zmeny svetla a tieňov, rozdielne videnie tých istých výjavov v rôznych časoch. Takto rozprávajú príbehy plynutia bežných dní na bežných miestach.

Juraj Florek: Tiene

Pozrite si maľby z výstavy v galérii Čin Čin

Fotogaléria
Z výstavy Juraja Floreka Pekné tiene v galérii...
Témou výstavy Juraja Floreka Pekné tiene  sú...
+3Z výstavy Juraja Floreka Pekné tiene v galérii...

Aj keď je dnes určite jednoduchšie zachytávať takéto výjavy technickým záznamom, Juraj Florek maľuje v plenéri a ako sám hovorí: „Vzniknuté obrazy majú za cieľ preniesť na diváka časť z dobrodružnej akcie, ktorou plenérová maľba v mestskom prostredí bezpochyby je.“ Naše životy sú oveľa viac späté s tým, čo vidíme na Florekových obrazoch, ako s tým, na čo sme pri pojmoch plenér a krajinomaľba zvyknutí z histórie. Sám autor sa v meste cíti dobre a aj preto sa naň sústredí vo svojej tvorbe. Vôbec sa nesnaží kritizovať videné. Jeho zámerom je len pozorovať a sprostredkovávať to divákovi. Pár storočí dozadu by to boli veduty s loďami odstavenými v prístave, dnes sú to betónové plochy so zaparkovanými nákladnými autami a prívesmi.

Juraj Florek Prevádzači Čítajte aj Juraj Florek: Prevádzači

Výjavy z Florekových diel môžu mať pre dnešného mestského človeka silný subjektívny význam, aj emóciu. Tieto bežné, až banálne scény sú nám také blízke, že v nás môžu vyvolať spomienky na každodenné zážitky, ktoré prežívame tak často a automaticky, že si ich už ani nevšímame. Neprikladáme im žiadnu hodnotu a z vedomia ich hneď vymazávame. No a zrazu sa na ne pozeráme v galérii. Môže to viesť k rozpamätávaniu a zvýznamňovaniu rôznych situácií, ktoré sme zažili – či už jedinečných a dávnych, alebo dennodenne sa opakujúcich. Nemusí nám ani záležať na tom, aké konkrétne miesto je na plátne vyobrazené, pretože to môže byť akékoľvek miesto, akých sme za svoj život už videli stovky. Mesto sa dávno stalo naším prirodzeným prostredím, od ktorého je do veľkej miery závislý aj spôsob nášho prežívania a vnímania.

Juraj Florek

Juraj Florek je absolventom maľby na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2014 bol víťazom súťaže VÚB Maľba roka. Momentálne žije a tvorí v Budapešti. Súbežne s bratislavskou výstavou prebieha aj autorova spoločná výstava s Jurajom Tomanom v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote, kde je možné vidieť inú sériu malieb, vytvorených najmä v nočných prostrediach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Galéria Čin Čin