Ukradli Rembrandtovu kresbu za štvrť milióna dolárov

Pätnásť minút kurátorovej nepozornosti stačilo neznámemu zlodejovi na to, aby ukradol Rembrandtovu kresbu nazvanú Rozsudok. Kresba v hodnote 250-tisíc dolárov (asi 175-tisíc eur) bola súčasťou výstavy v hoteli Ritz-Carlton v prímorskom stredisku Marina del Rey neďaleko Los Angeles.

16.08.2011 12:31
Rembrandt van Rijn: Rozsudok
Rembrandt van Rijn: Rozsudok
debata

Išlo o „premyslenú a dobre vykonanú krádež“, citovala stránka BBC policajné zdroje. Kresba zmizla ešte v sobotu medzi 22.20 a 22.35. V tom čase mal pozornosť prítomného kurátora odvrátiť istý návštevník. „Keď sa kurátor otočil naspäť k Rembrandtovi, bol už preč,“ citovali médiá policajného hovorcu Steva Whitmora.

Kresba s rozmermi 28 krát 15 centimetrov bola súčasťou výstavy, ktorá mala prilákať potenciálnych kupcov diel. Podobné akcie sú v hoteli bežné a podľa polície patrí k dobre stráženým miestam. Aj preto si polícia myslí, že krádež bola do detailov premysleným dielom zlodeja a jeho komplicov. Polícia neskôr kresbu vypátrala, kam zmizla však nezverejnila.

Denník Los Angeles Times napísal, že podľa odborníkov na umenie sú Rembrandtove práce u zlodejov veľmi populárne. Atraktívnejším terčom krádeží je len Picasso. Denník uviedol, že podľa spoluautora knihy Kradnutie Rambrandtov Anthonyho Amorea bolo za posledných 100 rokov zdokumentovaných 81 krádeží prác tohoto umelca. Kresieb, ktorých autorstvo pripisujú Rembrandtovi, je podľa expertov zhruba 700.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba