Grand Prix z Bienále ilustrácií putuje do Južnej Kórey, cenu má aj Slovák

Hlavná cena 23. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava 2011 (BIB) Grand Prix putuje tento rok do Južnej Kórey, do rúk ilustrátorky Eunyoung Cho. Desaťčlennú medzinárodnú porotu si získala vďaka dvom ilustráciám k svojej knihe Dal Ryu Toto!

02.09.2011 14:42
Hlavná cena 23. ročníka Bienále ilustrácií... Foto:
Hlavná cena 23. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava 2011 (BIB) Grand Prix putuje tento rok do Južnej Kórey, do rúk ilustrátorky Eunyoung Cho.
debata

„V tejto knihe sú čerstvým a expresívnym spôsobom zobrazené rôzne štýly. Rozpráva príbeh, ktorý si získava čitateľovu pozornosť a obohacuje každú stránku prekvapivým usporiadaním, čo svedčí o jej jedinečnosti,“ vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka odbornej poroty Murti Bunanta z Indonézie. Vo finále sa porotcovia rozhodovali medzi kolekciami z Talianska, Španielska, Francúzska, Holandska, Nemecka, Švajčiarska aj Iránu. Celkovo však kórejské ilustrácie uspeli v konkurencii 2 318 ilustrácií zo 458 kníh, ktoré vytvorilo 356 ilustrátorov zo 44 krajín.

„Sme radi, že sa nám podarilo pritiahnuť aj krajiny, ktoré už dlhšie na BIB neboli alebo absentovali ako Indonézia, India, Kanada, Rumunsko, Gruzínsko a Čierna Hora,“ uviedla generálna sekretárka BIB 2011 Zuzana Jarošová, ktorá zdôrazňuje mimoriadne silnú konkurencii v aktuálnom ročníku.

Už tradične porota udelila aj päť Zlatých jabĺk BIB. Jedno z nich zostáva na Slovensku. Ovenčí sedem ilustrácií ku knihe Ruda Slobodu Ako som sa stal mudrcom z dielne mladého autora Tomáša Klepocha. „Rozprával tradičnú školu umenia úplne iným spôsobom a novými technikami, čo zaujalo všetkých porotcov,“ povedala o laureátovi Jarošová. Klepoch hovorí, že sa snaží nepodceňovať dieťa a ilustrácie tvorí pre všetkých bez rozdielu veku. Víťazné ilustrácie nakreslil pomocou PC tabletu. „Snažil som sa starými technológiami, ale prostredníctvom novej technológie urobiť svojský vizuálny prejav,“ vysvetlil Klepoch, ktorý sa vo voľnej tvorbe venuje tradičnému linorytu. Dodal, že počítač za nikoho nič neurobí, je to len pomôcka alebo prostriedok na tvorbu diel.

Spolu s naším ilustrátorom Klepochom získali Zlaté jablká BIB aj Janik Coatová z Francúzska, Wouter van Reek z Holandska, Rashin Kheyriehová z Iránu a Jooyun Yoo(ová) z Južnej Kórey. „Tento rok bol v znamení žien,“ poznamenala predsedníčka poroty Murti Bunanta. Plakety BIB patria týmto piatim umelcom: Marit Törnqvistová (Holandsko), Jochen Stuhrmann (Nemecko), Iban Barrenetxea (Španielsko), Valerie Losa(ová) (Švajčiarsko) a Simone Rea (Taliansko). Tradične udelila porota aj čestné uznanie pre vydavateľstvo, tento rok pre mexické vydavateľstvo CIDCLI za knihu Gatimanas a ukrajinskému vydavateľstvu Navchalna knyga – Bogdan za dielo Rukavichka.

debata chyba