V Bratislave vystavujú Picassa

Stovku grafických listov a niekoľko ďalších diel svetoznámeho maliara a majstra kubizmu Pabla Picassa si môžu oddnes prezrieť návštevníci Galérie mesta Bratislavy.

08.09.2011 16:26
Pablo Picasso, Galéria mesta Bratislava Foto:
Picassov grafický list s motívom Minotaura je súčasťou expozície v Galérii mesta Bratislava.
debata

Prvá veľká slovenská výstava španielskeho umelca, ktorý počas života vytvoril tisícky kresieb a obrazov, potrvá do polovice novembra.

Séria grafík nazvaná Suite Vollard vznikla na objednávku francúzskeho obchodníka Ambroisa Vollarda v rokoch 1930 až 1937. Umelec sa v nich venoval konfliktu protikladov: sochára a Minotaura. „Toto je cyklus, v ktorom sa vrátil ku klasickejšej maľbe, ale je to typický Picasso s brilantnou kresbou, veľmi silným a hlbokým výrazom a s napätím. Tie grafické listy hovoria samy za seba a upútajú okamžite diváka,“ povedal o expozícii riaditeľ bratislavskej mestskej galérie Ivan Jančár.

Kolekciu dopĺňajú aj štúdie k maliarovmu pravdepodobne najznámejšiemu obrazu Guernica, ktorý je svedectvom násilia a utrpenia spôsobeného vojnou. Picasso na plátne, ktoré visí v madridskom Múzeu kráľovnej Sofie, zobrazil brutalitu občianskej vojny v Španielsku.

Vstupné na slovenskú expozíciu je päť eur. Galéria mesta Bratislavy chce na výstavu pritiahnuť aj milovníkov umenia z okolitých krajín, na Slovensku ojedinelý projekt propaguje v Rakúsku, Česku aj Maďarsku.

Doteraz najviac návštevníkov si v bratislavskej galérii pozrelo tvorbu českého maliara Alfonsa Muchu. Na jeho výstavu prišlo 27-tisíc ľudí. Zbierka Picassových grafik by mohla podľa Jančára pritiahnuť zhruba rovnaký počet záujemcov o výtvarné umenie.

debata chyba