Kresbami obnažuje Juraj Meliš pramene tvorby

Juraj Meliš je originálny sochár. Hodí sa mu všetko, čo nájde. Kus dreva, ohnutý klinec, vodovodný zvon, zlomená píla, kľučka, tenisová raketa, dvere... Z vyhodených nepotrebných vecí skladá svoje diela. Provokuje posolstvami, útočí iróniou, polemizuje sarkazmom.

20.09.2011 14:00
Sochár Juraj Meliš vystavuje výber z kresieb v... Foto:
Sochár Juraj Meliš vystavuje výber z kresieb v dolnokubínskej Oravskej galérii.
debata

Menej sa vie o tom, že jedna z najvýraznejších osobností slovenskej výtvarnej scény, ktorú od 60. rokov 20. storočia aktívne spoluvytváral, sa už niekoľko desaťročí venuje aj kresbe. Výstava Ad fontes – K prameňom predstavuje výber z tejto časti Melišovej tvorby v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne.

„Jeho kresby možno považovať za originálny umelecký denník, ktorý zaznamenáva všetko podstatné, čím sa umelec zaoberá. Pre Meliša sú tým najintímnejším priestorom pre tvorivé experimentovanie,“ povedal kurátor výstavy Peter Michalovič. Niektoré kresby sprítomňujú umelcovo hľadanie najvhodnejšieho sochárskeho tvaru, iné sú autonómnym umeleckým dielom. „Bolo by však omylom myslieť si, že sú len akýmsi prostredníkom medzi každodennou realitou a ďalšou umeleckou tvorbou,“ dodal kurátor.

„Reflektujem spoločenský život, etiku, morálku, skrátka základné a nadčasové veci, ktoré hýbu človekom i spoločnosťou,“ povedal Juraj Meliš. Podobne ako v sochárskej tvorbe ani v jeho kresbách nechýba humor. A ironické podpichovanie.

„Mám to v povahe. Spočiatku som si tento moment ani neuvedomoval. Na háčik humoru som chytal ľudí aj v rámci bežnej komunikácie,“ povedal originálny výtvarník a pokračoval: " V prvom pláne sa snažím osloviť humorným alebo anekdotickým spôsobom. Pochopiteľne, nechcem byť plytký. Aj keď netlačím ľuďom do hláv práve „shakespearovčiny“, usilujem sa celý život hovoriť o večných pravdách, o nadčasových veciach, ktoré sa nemenia – ako egoizmus, hlúposť, nenávisť, láska a tak ďalej,"
Výstava Juraja Meliša Ad fontes – K prameňom ponúka dialóg o problémoch, ktorými pulzuje spoločnosť. V dolnokubínskej Oravskej galérii potrvá do 6. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba