Bratislavský hrad horel. Bola to spomienka na historický požiar

Pri príležitosti 210. výročia od veľkého požiaru Bratislavského hradu pripravilo SNM – Historické múzeum v spolupráci s Národnou radou SR v piatok 28. 5. 2021 špeciálnu videoprojekciu.

28.05.2021 06:00 , aktualizované: 29.05.2021 00:00
debata (40)

VIDEO: Takto sa rozhorel požiar na Bratislavskom hrade. Ešteže je to len videoprojekcia…

Video

Na južnej a východnej fasáde Hlavného paláca Hradu premietali požiar Hradu a jeho následnú premenu na ruinu tak, ako ho zachytili pamiatkari pred prvou veľkou rekonštrukciou.

„Videoprojekcia bude vo večerných hodinách, po 20. hod. do polnoci,“ uviedla pred videoprojekciou Andrea Litváková, vedúca oddelenia prezentácie zo SNM – Historického múzea.

VIDEO: … a takto už požiar zúril naplno.

Video

Veľký požiar vypukol v nočných hodinách 28. mája 1811 v priestoroch Zimnej jazdiarne. Rozšíril sa na Hradný palác a tiež ďalej do Podhradia, kde si vyžiadal obete a napáchal aj na tunajších domoch obrovské škody.

Nádvorie Bratislavského hradu pred prvou veľkou... Foto: SNM - Historické múzeum
bratislavsky hrad poziar Nádvorie Bratislavského hradu pred prvou veľkou rekonštrukciou.

„Hrad ako ruina existoval takmer 150 rokov a v minulosti sa uvažovalo dokonca nad jeho zbúraním,“ pripomenula Litváková. Jeho súčasná podoba je výsledkom dvoch veľkých rekonštrukcií realizovaných v 50. a 60. rokoch minulého storočia a po roku 2008 až do súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bratislavský hrad #SNM - HIstorické múzeum