Slovanská epopeja Alfonsa Muchu sa ubytuje na hlavnej stanici v Prahe

Slovanskú epopeju českého secesného maliara Alfonsa Muchu by mohli vystaviť v priestoroch hlavnej železničnej stanice v Prahe. Vyplýva to zo štúdie priorít rozvoja a vízií hlavného mesta Českej republiky. S touto myšlienkou súhlasí aj vnuk slávneho umelca John Mucha.

11.10.2011 11:00
Slovanská epopeja v Moravskom Krumlove. Foto:
Slovanská epopeja v Moravskom Krumlove.
debata

„Vieme, že takáto štúdia existuje a je to veľmi zaujímavá myšlienka. Ak by došlo k dohode všetkých strán, pán Mucha by súhlasil,“ uviedla pre agentúru Mediafax Simona Krištofková z Muchovej nadácie. Zo spomínanej štúdie vyplýva, že pražská stanica je jedným z možných variantov, kde by slávne dielo mohli ľudia obdivovať. S týmto nápadom súhlasí aj spoločnosť Grande Stazioni, ktorá priestory stanice opravuje.

„Myšlienka umiestnenia Slovanskej epopeje na pražskej hlavnej stanici je veľmi zaujímavá. Obrazy by sa mohli umiestniť v secesnej Fantovej budove, takže by došlo k stretnutiu dvoch secesných majstrov, architekta Josefa Fantu a maliara Alfonsa Muchu. Sme pripravení o tejto myšlienke rokovať,“ uviedol hovorca spoločnosti Grande Stazioni Martin Hamšík. Podľa jeho slov je stanica atraktívnym miestom, pretože sa nachádza v centre mesta a denne jej priestormi prejde takmer 100-tisíc ľudí.

Vedenie mesta chcelo Slovanskú epopeju, ktorá je cyklom 20 veľkoformátových obrazov zobrazujúcich dejiny Čechov a ostatných slovanských národov, umiestniť v priestoroch Jazdiarne Pražského hradu. Rokovania však stroskotali, pretože oprava tohto objektu by si vyžiadala príliš vysokú sumu. Ďalším dôvodom záporného stanoviska Správy Pražského hradu bol aj fakt, že tento priestor slúži ako depozitár a Pražský hrad nemá za tieto priestory žiadnu náhradu. Predstavitelia mesta však v budúcnosti chcú o tomto variante aj naďalej rokovať.

debata chyba