Krádež roka. V Česku ukradli obrazy Emila Fillu za desiatky miliónov

Krádež roka. Aj takto české médiá označujú to, čo sa neznámym zlodejom podarilo v noci na piatok na zámku v Peruci v severočeskom Ústeckom kraji. Zmizli odtiaľ 4 obrazy českého kubistického maliara Emila Fillu. Škoda, ktorú neznámy páchateľ spôsobil, je podľa odhadu polície medzi 50 a 80 miliónmi českých korún.

18.11.2011 16:49
Medzi ukradnutými obrazmi je aj Zátišie s misami. Foto:
Medzi ukradnutými obrazmi je aj Zátišie s misami.
debata

Vzácne olejomaľby zo 40. rokov minulého storočia neboli poistené. „Zbierkové predmety takej hodnoty sa bežne nepoisťujú. Nie je to ani v našich možnostiach. K pokusu o vlámanie už došlo, myslím v roku 1992, polícia vtedy páchateľa včas zadržala. Odvtedy k ničomu nedošlo,“ povedala serveru ihned.cz Alice Štefančíková, riaditeľka galérie, ktorá na zámku spravuje pamätnú sieň Emila Fillu, kde boli obrazy vystavené.

Obrazy zmizli napriek tomu, že sieň je napojená na pult centrálnej ochrany a polícia na miesto činu dorazila do desiatich minút po tom, čo pult signalizoval narušenie priestoru. Podľa ihned.cz Fillova pamätná sieň funguje na zámku, kde istý čas aj pobýval, od jeho smrti v roku 1953. Časť svojich diel vtedy odkázal štátu s podmienkou, že budú vystavené v Peruci.

Fillove obrazy sú častým hitom aukcií a patria k najdrahším predávaným obrazom v Česku. Napríklad Fillovo Zátišie s fľašou Cherry bolo vlani najdrahším obrazom, ktorý v Česku vydražili. Nový majiteľ zaň vrátane aukčnej prirážky zaplatil 19,5 milióna českých korún (asi 765-tisíc eur).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba