Kronerov rodný dom zachránila obec a dobrovoľníci

Rodný dom Jozefa Kronera v Staškove na Kysuciach už nie je chátrajúcou ruinou. Je v ňom pamätná izba venovaná hercovi a jeho rodine.

21.11.2011 17:36
Kroner, dom, Staškov Foto:
V kedysi chátrajúcom rodnom dome Jozefa Kronera je dnes pamätná izba.
debata

Hoci snaha o záchranu pripomínala nekonečný príbeh s mnohými prekážkami, počas víkendu sa predsa len skončil šťastne – premenou zo spustnutého železničiarskeho domu na maličké múzeum.

„Títo Kysučania sú tak vzácni a krásni ľudia, obdivujem, čo urobili z tohto nášho domčeka. Som vďačná Kysučanom, ako vrúcne Joža milovali. A Jožo miloval ich,“ povedala dojatá 89-ročná hercova sestra Zuzana Vaňousová, keď uvidela dom, v ktorom sa aj ona narodila. Otvorila ho s hercovou dcérou, herečkou Zuzanou Kronerovou, keď slávnostne prestrihli rybársky silón. Rybárčenie totiž bolo hercovou záľubou. Aj v pamätnej izbe sú jeho rybárske čižmy, udice, stolík, hojdacie kreslo, okuliare, šálka, ale aj vzácna soška Oscara, ktorú dostal za film Obchod na korze.

Zuzane Kronerovej rodný dom ukázal kedysi ešte jej otec Jozef. Za priateľmi na Kysuce sa často vracal, chodieval na ryby aj na futbalový turnaj, ktorý v Staškove pomenovali po ňom. Dom však medzitým desaťročia chátral. „Ale v otcových rodákoch zrelo rozhodnutie, že by z rodného domčeka chceli urobiť pamätnú izbu. Ja som na to nereagovala, pretože som bola skromná a myslela som si, že sa to ani zrealizovať nedá. Lenže títo Kysučania sú nielen schopní, šikovní a inteligentní, ale aj absolútne tvrdohlaví. Oni idú hlavou proti múru a dosiahnu všetko,“ uviedla Zuzana Kronerová.

Malý výhybkársky domček pri železničnej trati bol dlho opustený a postupne z neho zmizli okná aj dvere, plesniveli steny, opadávala omietka, rozpadávala sa strecha a prepadával strop. Obývali ho bezdomovci a z roka na rok bol na tom horšie. Obec sa osem rokov snažila domček, ktorý patril železniciam, získať. Raz to komplikovala cena, inokedy zdĺhavý postup pri predaji štátneho majetku. Vlani ho za 3 300 eur napokon obec kúpila. Na rekonštrukciu prispeli okrem obce aj dobrovoľníci, Spolok rodákov Jozefa Kronera, ministerstvo kultúry a nadácia. Slovák žijúci v Nemecku Josef Simnacher poskytol 10-tisíc eur, za ktoré vlani v lete vymenili strechu a krov.

„Po Kronerovom pohári vlani koncom júla sme rozbehli rekonštrukciu naplno a to bol nezvratný krok, keď som už vedel, že sa to skutočne podarí,“ spomína Vladimír Gajdošík zo Spolku rodákov Jozefa Kronera. „Rekonštrukciu sme urobili svojpomocne, využili sme prácu živnostníkov. Veľa našich ľudí pracovalo bez nároku na odmenu,“ dodal starosta Staškova Ladislav Šimčiško.

V domčeku pri železnici v Staškove sa slávny herec narodil v roku 1924 a prežil v ňom deväť rokov. Jeho otec robil výpravcu, mama trhala lístky v pokladnici. V maličkej izbe žili s 12 deťmi. „Mali sme železné skladacie postele, ktoré sa večer rozložili. Malé deti spali s rodičmi, väčšie deti spolu, hlavy pri nohách a zmestili sme sa. V lete sme spali na povale v sene a bolo to príma,“ zaspomínala si hercova sestra Zuzana Vaňousová.

debata chyba