Vianočné sľuby Krajcera: nová kunsthalle, rekonštrukcia SNG aj Budmeríc

Po kunsthalle v hlavnom meste volá slovenská kultúrna obec najmenej dve desaťročia. Na pondelkovej tlačovej konferencii oznámil minister kultúry Daniel Krajcer, že práve podpísal dohodu o jej vzniku.

20.12.2011 10:00
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer
debata

Bude sa volať Danubiana – Slovenské centrum vizuálnych umení. Kunsthalle vznikne dostavaním súkromnej galérie moderného umenia Danubiana v bratislavskej mestskej časti Čunovo. Projekt sa zrealizuje v spolupráci so súkromnou spoločnosťou Via Danubia, ktorá Danubianu prevádzkuje na čele s hlavným sponzorom z Holandska Gerardom Meulensteenom.

Novú Danubianu bude prevádzkovať nová nezisková organizácia Danubiana, do ktorej Via Danubia už presunula svoj majetok vrátane budovy galérie. Štát do Danubiany preinvestuje sedem miliónov eur. „Po dvadsiatich rokoch sa celý tento majetok – budovy, inventár, ako aj všetok majetok, ktorý medzitým Danubiana nadobudne – stane majetkom štátu,“ vyhlásil Krajcer a zdôraznil, že štát bude mať v orgánoch neziskovky Danubiana prevahu. Danubiana v novej podobe bude podľa plánov dostavaná v roku 2013 a návštevníkov privíta v roku 2014.

Podľa generálneho riaditeľa sekcie kultúrneho dedičstva Branislava Rezníka bude Danubiana slúžiť dvom účelom. Okrem prezentácie súčasných prejavov slovenského a svetového vizuálneho umenia bude dokumentovať súčasné slovenské výtvarné umenie. Riaditeľom novej kusthalle má byť doterajší šéf Danubiany Vincent Polakovič.

Peniaze na investíciu do kunsthalle získal rezort kultúry úpravou tohtoročného rozpočtu po dohode s ministrom financií Ivanom Miklošom. Súhlas vlády na navýšenie prostriedkov pre tento účel existuje už od leta tohto roku. Až do Vianoc ministerstvo kultúry malo skúmať vhodnú formu na ich použitie.

Minister Krajcer ďalej vyhlásil, že v novom roku sa začne dlhoočakávaná rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, že sa podarilo vyčleniť prostriedky na rekonštrukciu Budmerického kaštieľa aj na rekonštrukciu Domu umenia na Námestí SNP v Bratislave, ktorý spravuje Národné osvetové centrum. Z Budmerického kaštieľa sa má podľa Krajcerových slov stať účelové zariadenie ministerstva kultúry, určené pre tvorivé pobyty umelcov z rôznych oblastí.

debata chyba