Konkurz na expozíciu Bienále architektúry Benátky

Slovenská národná galéria vypísala výberové konanie na projekt a následné vytvorenie expozície pre Pavilón Českej republiky a Slovenskej republiky na budúcoročnom 13. bienále architektúry v Benátkach. Návrhy prijíma do 31. januára.

29.12.2011 17:00
bienále logo Foto:
bienále logo
debata

Podľa medzištátnej dohody medzi ČR a SR bude v roku 2012 organizátorom bienále Slovenská národná galéria. Tému pripravovaného bienále architektúry zatiaľ usporiadateľ neformuloval, preto SNG v Bratislave vypisuje výberové konanie na voľnú tému výstavného projektu a realizácie.

Do konkurzu sa môžu prihlásiť slovenskí aj zahraniční architekti, výtvarní umelci, historici a teoretici architektúry a umenia. Vítané sú individuálne projekty aj akékoľvek druhy a podoby skupinovej spolupráce slovenských aj zahraničných architektov, výtvarníkov a teoretikov. Všeobecná téma je daná rámcom 13. bienále architektúry, konkrétna téma a projekt sú však zatiaľ otvorené. Predkladané projekty by mali predstaviť aktuálne témy alebo významné osobnosti domácej architektonickej scény, prípadne by mali reflektovať ich prepojenie s medzinárodným architektonickým kontextom.

Projekty posúdi odborná komisia v marci. Autori budú o výsledkoch vyrozumení písomne a výsledky sa zverejnia aj na internetových stránkach SNG. Bývalý Československý národný pavilón v areáli Giardini di Castello v Benátkach je dielom architekta Otakara Novotného z roku 1925. Architektúra pavilónu má svoj nezameniteľný charakter, preto je so stavbou potrebné zaobchádzať ako s architektonickou pamiatkou.

Viac o podmienkach konkurzu na výstavný projekt a realizáciu expozície do Pavilónu Českej republiky a Slovenskej republiky na 13. bienále architektúry v Benátkach 2012 možno nájsť na www.sng.sk.

debata chyba