O Slnečných kráľov v Prahe je veľký záujem

Skvelá správa pre fanúšikov starého Egypta. Pražské Národné múzeum predĺžilo svoju veľkolepú výstavu Slneční králi. Až do konca septembra možno v historickej budove múzea vidieť 300 staroegyptských exponátov. Sú medzi nimi aj päťtisícročné predmety. Poistené sú na jednu miliardu českých korún, no ich cena je v skutočnosti nevyčísliteľná. Niektoré sa za egyptské hranice dostali po prvýkrát a naposledy. Generálny riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš sa teší aj na slovenských návštevníkov.

05.06.2021 06:00
Pohrebné kanopy Foto:
Pohrebné kanopy - nádoby na uskladnenie balzamovaných vnútorností.
debata

Keď sa výstava Slneční králi vlani koncom augusta otvárala, organizátori hovorili o výnimočnej výstave vo výnimočnej dobe. Egyptský minister turizmu a pamiatok Khaled El-Enany vtedy dokonca povedal, že je na výstavu veľmi hrdý a že „sa preukázalo, že sme silnejší ako epidémia“. Na jeseň však výstavu, o ktorú sa českí egyptológovia usilovali 30 rokov, uzavrela pandémia. Čo to pre Národné múzeum a egyptológov znamenalo? Ako ste to prežívali?

Uzavretie takého mimoriadneho projektu, ktorý sa pripravoval toľko rokov a podieľalo sa na ňom veľké množstvo ľudí, pre nás bolo, samozrejme, neopísateľne zlou správou. Ostávalo len dúfať, že sa epidemiologická situácia čoskoro zlepší a že návštevníci budú mať možnosť výstavu vidieť. Sme radi, že sa nakoniec podarilo výstavu predĺžiť až do tohtoročného septembra a veríme, že ju ešte zhliadne mnoho spokojných návštevníkov.

Slneční králi v Národnom múzeu v Prahe

Preneste sa do čias Starej ríše, keď v Egypte panovali Slneční králi

Fotogaléria
Model sandálov z hrobovej výbavy kňaza...
Chrlič v tvare levej hlavy.
+4Muž z Abúsíru.

Staroegyptské predmety na aktuálnej výstave dlho neopustili Egypt a po návrate majú byť natrvalo umiestnené do nového múzea v Káhire. Ako to, že sa tieto vzácne exponáty vôbec podarilo dostať do Prahy?

Výstava predovšetkým prezentuje vo svete ešte nikdy nevystavený súbor takmer 300 vzácnych predmetov nevyčísliteľnej hodnoty, starých takmer 5-tisíc rokov, a za pomoci moderných multimediálnych technológií a nevšednej architektúry prenesie návštevníkov do dávnych čias staroegyptskej civilizácie.

Umožňuje im zažiť atmosféru doby Starej egyptskej ríše a veľkých egyptských kráľov. Samozrejme, tu nie sú len predmety z múzeí v Egypte, ale aj z múzeí v Berlíne, Lipsku, Hannoveri, Heidelbergu, Hildesheime a vo Frankfurte nad Mohanom. Výstava tiež prezentuje svetové nálezy českých archeológov v Egypte.

Generálny riaditeľ Národného múzea v Prahe... Foto: Národní muzeum Praha
Michal Lukeš Generálny riaditeľ Národného múzea v Prahe Michal Lukeš.

Pôvodne mala výstava trvať do 7. februára, obávali ste sa, že mimoriadne poklady nakoniec návštevníci ani neuvidia?

Obavy sme, pochopiteľne, mali, pretože nikto nemohol vopred vedieť, ako sa situácia bude vyvíjať. Sme ale radi, že to dopadlo takto a teraz výstavu môžu vidieť všetci, ktorí o ňu majú záujem.

Výzdoba v Chekeretnebtejinej hrobke. Čítajte viac Poklady staroegyptských Slnečných kráľov v pražskom Národnom múzeu

Za prvý mesiac vraj Slnečných kráľov videlo 17 000 ľudí. Šlo prevažne o návštevníkov z Česka? Ako pandémia ovplyvnila zahraničnú návštevnosť? S akým počtom návštevníkov ste pôvodne rátali a aká bola realita?

Samozrejme, pandémia zapríčinila, že návštevníkov zo zahraničia bolo podstatne menej. Väčšina príchodzích je teda z Českej republiky. Očakávali sme veľký záujem, a to sa aj naplnilo. Do dnešného dňa si vstupenku na výstavu zakúpilo vyše 50 000 ľudí, čo je v súčasnej situácii a pri stále platných protiepidemických opatreniach neuveriteľný úspech. Pevne veríme, že cez prázdniny začne turistický ruch opäť ožívať a výstavu tak budú mať možnosť zhliadnuť aj zahraniční návštevníci vrátane tých zo Slovenska.

Slneční králi boli panovníci 5. dynastie. Foto: Národní muzeum Praha
Slneční králi Slneční králi boli panovníci 5. dynastie.

Návštevníci mali náklady na výstavu aj zaplatiť, keďže však bola dlho uzavretá, nielenže ju nemohli vidieť, ale múzeu unikali peniaze. Pritom aj zatvorená výstava znamená náklady – môžete ich pre zaujímavosť vyčísliť?

Vyčísľovať konečné náklady, ale aj výnosy výstavy budeme až po jej skončení. V súčasnosti je to predčasné. Všetky partnerské múzeá nám však vyšli maximálne v ústrety. O vstupné sa delíme len s egyptskou stranou, ktorá ale nepožadovala obvyklé fixné poplatky za zapožičanie predmetov a šla s nami do rizika spojeného s návštevnosťou výstavy. S ostatnými múzeami máme dlhodobé spolupráce a navzájom si zápožičné neúčtujeme. Na obdobnom princípe v iných projektoch spolupracujeme napríklad aj so Slovenským národným múzeom.

Vraj je na výstave stále prítomný egyptský kurátor. Čo všetko má na starosti? Kto to je, kto ho vybral?

Prítomnosť egyptského kurátora je daná priamo egyptskými zákonmi. Dozerá na bezpečnosť predmetov, plnenie zmluvných podmienok, operatívne rieši potrebné záležitosti a pomáha s priamou komunikáciou s Egyptom. Vyberá ho egyptská strana.

egyptska vystava praha 2020 Čítajte viac Slneční králi: starý Egypt a jeho poklady ožívajú v Prahe

Očakávate veľký nápor návštevníkov v lete? Musí si človek rezervovať vstupenku vopred on-line?

Veľký nápor je už teraz. Vstupenky sa v súčasnosti dajú zakúpiť len on-line cez naše webové stránky, kde si návštevníci rezervujú konkrétny deň i čas. Vstupenky púšťame do predaja približne v 30-dňových intervaloch, pretože stále sledujeme vývoj epidemických opatrení.

Teraz sa vstupenky predávajú do konca mesiaca júla a sú už takmer vypredané. Pevne dúfame, že sa postupne uvoľnia epidemické opatrenia a že budeme môcť zvýšiť počet návštevníkov na výstave, a teda aj pridať ďalšie vstupenky do predaja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #starý Egypt #Slneční králi