Danglár namaľoval trinásť Legiend s.r.o.

Trinástku považuje Jozef Danglár Gertli za dobré číslo. Toľko obrazov pripravil pre výstavu Legendy s.r.o., ktorú si venoval ako dar k päťdesiatke. Najnovšiu tvorbu predstavuje v bratislavskej Galérii Michalský dvor. Je spoľahlivým diváckym magnetom, ani cez víkend sa dvere galérie poriadne nezavreli.

23.01.2012 18:30
Z výstavy Jozefa "Danglára" Gertliho Foto:
Z výstavy Jozefa "Danglára" Gertliho
debata

„Som starý federalista. Myslím, že je normálne vytiahnuť na svetlo ľudí, ktorí sa zaslúžili o vznik štátu,“ skonštatoval Danglár. K jeho „legendám“ patrí Štefánik, Masaryk aj Havel. Posledný československý prezident dostal väzenský mundúr, na hrudi má logo milovaných Rolling Stones. Štefánika ozdobil tetovaním.

„Keď som robil Štefánika, chodili za mnou moje baby – jedna dcéra má dvanásť, druhá deväť. Mená ako Štúr či Štefánik poznajú zo školy, boli na Mohyle aj v Štefánikovom múzeu. Hovorili mi, však on tak nevyzerá. Povedal som si, že ho trošku zosúčasním, chlapčiska. A kérka sa mi zdala celkom dobrá,“ vysvetľoval Danglár. Zo Štúra urobil kulturistu, aby mal na jeho rukách priestor – na spísanie názvov jeho diel. „Myslím, že je to až osveta,“ povedal výtvarník.

Masaryka „natiahol“ do koženej motorkárskej bundy. „Na rozdiel od Štefánika, ktorý bol salónny lev, veľký diplomat a cestovateľ, napriek svojej výške úspešný a obľúbený človek, tak Masaryk bol učiteľ na vysokej škole. Rád sa fotil na koni. V tejto dobe som ho chcel prezentovať takto: nie som len učiteľ, ale trošku aj frajer. Zdalo sa mi to celkom dobré,“ pokračoval ilustrátor, grafik, maliar a kráľ slovenského komiksu.

Jánošíka vidí ako metalistu. " Bol to zbojník, ktorý sa stal súčasťou slovenského folkóru. V tom čase nosili na rukách remene stiahnuté na zápästiach, aby ruky pevne držali, napríklad aj drevorubači. Dnes zasa zápasníci. Myslím si, že všetci zločinci a lúpežníci sú „nímandi“, ktorí sa radi predvádzajú. Len som ho trošku dozdobil. A metalistov mám rád," spomenul Jozef Danglár Gertli.

Medzi Danglárove legendy patrí aj Tarzan, Snehulienka Uma (dostala tvár herečky Umy Turmanovej), Absolútna Marylin či Spielbergove filmy E.T. a Čeľuste. A Mickey (Mouse), ktorý je autorovým maskotom, aj vhodným objektom pre jeho alegórie.
„V každom obraze sú namontované dva – tri fóry. Sú to optimistické veci, pretože chcem byť umelcom, ktorý vysiela pozitívnu energiu,“ dodal Jozef Danglár Gertli. Jeho výstava Legendy s.r.o. bude v bratislavskej Galérii Michalský dvor do 12. februára.

Z výstavy Jozefa "Danglára" Gertliho
Z výstavy Jozefa "Danglára" Gertliho
+3Z výstavy Jozefa "Danglára" Gertliho
debata chyba