Andy Warhol a jeho priatelia sa stretli v Medzilaborciach

Nebýva zvykom, aby o výstavách v slovenských galériách či múzeách písali prestížne americké denníky. O výstave Písmo ako obraz, písmo v obraze, ktorá je v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, však písali už pred jej otvorením. Predstavuje totiž diela majstrov pop-artu - Andyho Warhola aj Roberta Indianu, Steva Kaufmana, Jeana Michela Basquiata či Roya Lichtensteina.

16.03.2012 09:00
Andy Warhol: Volkswagen a Zvestovanie Foto:
Andy Warhol: Volkswagen a Zvestovanie
debata

„Podarilo sa nám to vďaka dlhoročných galerijným kontaktom, ktoré máme v Spojených štátoch s ľuďmi, čo sú blízki Warholovcom,“ povedal kurátor Martin Cubjak. Spolu s kurátorom Michalom Byckom sa im podarilo získať stovku diel, ktoré prinášajú pohľad na dianie na pop-artovej scéne. „Warholov synovec Donald Warhola nám napísal, ako je rád, že sa aspoň virtuálne stretáva Andy s týmito umelcami v múzeu v kraji svojich rodičov,“ poznamenal kurátor.

Súčasťou vernisáže 9. marca bola aj inaugurácia obrazu Andyho Warhola Dollar Sign. Plachta, ktorá ho ukrývala, popoludní odhalila vzácnosť. „Je to zatiaľ jediné Warholovo plátno vystavené v Európe. Jeho hodnota sa pohybuje okolo milióna dolárov,“ spomenul Cubjak.

Z Warholových diel sa podarilo pre výstavu zapožičať aj trilógiu unikátnych skúšobných tlačí, ktoré patria k téme detaily renesančných majstrov. Jeho autoportrét Shadows, „diamantový“ portrét Micka Jaggera so spevákovým autogramom a kompletné portfólio Queen Margrethe II. „Je z kráľovskej edície, ktorú Warhol pozdvihol nad ostatné tým, že linky na obrazoch posial diamantovým prachom,“ vysvetlil kutáror.

Ku klenotom expozície patrí kompletné portfólio Love z deluxe edície od Roberta Indianu, významného pop-artového umelca, ktorého Warhol obsadil do svojho filmu Eat (Jedenie).. „Začiatkom 60. rokov začínali Andy Warhol aj Robert Indiana vystavovať v Stable Gallery. Vtedy to bola jedna z mála newyorských galérií, ktorá poskytovala priestor začínajúcim pop-artovým umelcom, lebo ešte neboli známi a uznávaní. Spoznali sa na výstavách a stali sa veľmi dobrými priateľmi,“ osvetlil Martin Cubjak.

K predstaviteľom pop-artu patrí aj Steve Kaufman. „S mladou rebelskou dušou pracoval ako Warholov osobný asistent v jeho legendárnej Factory. Veľmi sa inšpiroval Warholovou tvorbou a je jedným z jeho akceptovateľných nasledovníkov,“ dodal kurátor. Kaufman si neskôr založil štúdio v Los Angeles a vo svojom ateliéri pracoval s deťmi z mestských gangov, bojoval proti AIDS, podporoval bezdomovcov a mal veľký vplyv na charitu.

„Steve Kaufman je jediný americký umelec, čo dostal cenu Picassov prsteň, ktorý udeľuje Picassova akadémia umenia. Bohužiaľ, zomrel pred dvoma rokmi, mal len 49,“ spomenul Cubjak. Tvorbu Jeana Michela Basquiata reprezentujú 4 litografie, Roya Lichtensteina zas predstavuje trilógia Open Air.

Dialóg s dielami amerických pop-artistov vedú práce slovenských výtvarníkov ako napríklad Martin Knut, Daniel Brogyányi či Peter Kalmus. Vznikla tak imaginárna spolupráca, ktorá odkazuje na kolaborácie Andyho Warhola s mladými umelcami z polovice 80. rokov.

Výstava Písmo ako obraz, písmo v obraze bude v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola do konca mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba