V Brne vystavia najstaršiu reportážnu snímku

Výnimočne a len na tri dni vystaví Múzeum mesta Brna najcennejší exponát zo svojich fotografických zbierok. Ide o 180-ročnú snímku zhotovenú metódou dagerotypie od Bedřicha Franza, ktorá zachytáva cirkevnú slávnosť Božieho tela na námestí Zelný trh v Brne.

14.06.2021 11:00
debata

Snímka je unikátna práve svojím motívom – v tej dobe sa totiž fotografovali najmä podobizne v ateliéroch či krajinky. Franz si však trúfol niekoľko minút exponovať dav na námestí a vytvoril tak reportážne snímku.

Dagerotypia sa niekedy označuje za predchodkyňu fotografie. V skutočnosti to však bola slepá vývojová vetva v zachytávaní obrazov pomocou svetla.

Francúzsky výtvarník Louis Daguerre ju predstavil svetu v roku 1839, len o rok neskôr Bedřich Franz v Brne vytvoril prvé snímky touto technikou.

„Bedřich Franz bol skutočne vtedajšia intelektuálna elita v spojení s najväčšou univerzitou, ktorá bola vo Viedni. Viedeň sa stala jedným z centier dagerotypie, kde vzniklo množstvo krásnych zachovaných snímok, avšak ten náš je stále ten najstarší,“ uviedol kurátor výstavy Petr Vachůt.

„Franz bol jeden z prvých, ktorý si trúfol odfotiť dav ľudí; reportážnu akciu svojím spôsobom. Daná snímka sa zachovala, čo je unikátne. Urobili sme si rešerš všetkých dagerotypií v múzeách Európy a táto je naozaj najstaršia,“ dodal.

Slávnosť božieho tela bola jedným z najmasovejších cirkevných sviatkov. Dav ľudí prechádzal ulicami, ako aj cez námestie Zelný trh.

„V každom rohu námestia bol provizórny oltár, pri ktorom sa vykonávali modlitby. Tam si Franz počkal na správny okamih, stúpol si do okna Reduty a využil to, že sa ľudia zastavili, pokľakli a začali sa modliť,“ spresnil kurátor výstavy.

Múzeum mesta Brna má túto dagerotypiu od svojho vzniku v roku 1904. Do zbierok mu ju venoval istý brnenský lekárnik. Snímku doteraz ešte nikdy nevystavovali na verejnosti.

Dagerotypie sa v múzeách alebo galériách vystavujú iba veľmi výnimočne. Expozíciu na brnianskom Špilberku doplnia informácie o tejto technológii, o Bedřichovi Franzovi a stavebnom vývoji námestia Zelný trh.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #fotograf #Brno #dagerotypia #Bedřich Franz #Louis Daguerre