Za úsmevom sa vyškiera krutosť

Ohňostrojmi farieb a tvarov vytvára Erik Šille vlastný vesmír. Má podobu industriálnej krajiny, neraz vyvolávajúcej predstavu hororu. Žijú v ňom postavičky s lebkou namiesto hlavy, iné zas ukrývajú tvár za karnevalovými maskami. Obývajú ho aj čudesné zvieratá. Divákovo oko však nestrašia ani krajiny, ani ich obyvatelia. Skôr mu lahodia. Na prvý pohľad. Vstup do Šilleho vesmíru umožňuje výstava Vitajte v našom meste..., ktorá je v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici.

11.04.2012 14:00
Erik Šille: Loading, 2012 (výrez) Foto:
Erik Šille: Loading, 2012 (výrez)
debata

Na slovenskej výtvarnej scéne sa 33-ročný výtvarník pohybuje suverénne už od polovice nultých rokov 21. storočia. Urobil si meno ešte pred tým, ako dokončil štúdiá na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Absolvoval ju v roku 2006 v ateliéri súčasnej maľby profesora Ivana Csudaia. Ako odborný asistent uňho pôsobil do roku 2010. „Venujem sa už len maľbe, iné zamestnanie nemám,“ povedal Erik Šille.

V jeho obrazoch možno poľahky nájsť ozveny komiksov, animovaných filmov, počítačových hier aj street-artu. „Vyrastal som na komiksoch a starých ABC-čkách. Listoval som v nich a lúštil. Už vtedy som si hovoril, že keď raz budem maľovať, chcel by som využívať celú škálu jedovatej farebnosti,“ spomenul úspešný mladý výtvarník.

„Keď už maľujem v dnešnom svete ako dnešný mladý človek, tak chcem, aby sa v mojej maľbe čo najviac etablovali znaky súčasnosti, aby sa v nej súčasnosť čo najviac reflektovala,“ pokračoval Erik Šille. Príťažlivými líniami a ostrými farbami osvetľuje realitu, ktorej kraľuje konzum a egoizmus. Inšpirujú ho aj mediálne správy či atmosféra v spoločnosti. Za najdôležitejšie považuje, aby sa pri tvorbe bavil on sám. „Pri robote mám kútiky úst rozveselené,“ dodal s úsmevom.

Mnohé výjavy jeho obrazov rozveseľujú na prvý pohľad aj kútiky návštevníkových úst. Tento pocit znásobuje fakt, že Šille dokáže veľmi vtipne používať symboly súčasného sveta. Navyše rád korení humorom. Len čo však divák prenikne do hlbších vrstiev obrazového rozprávania, objaví stopy z opačného brehu emócií. A úsmev zaženie poznanie zla a hrôzy, násilia i krutosti, chaosu či beznádeje.

„Svoje príbehy rozpráva prostredníctvom páčivého a banálne pôsobiaceho výtvarného jazyka, pomocou ktorého rafinovane formuluje spoločenský vzdor a kritiku,“ uviedla kurátorka Gabriela Kisová. „Roztomilé zvieratká a fantastické postavičky sa menia na zuby ceriacich útočníkov či podpaľačov, ich telá nesú stopy po zranení a prvotný obraz sveta, v ktorom je všetko tak, ako má byť, sa rozpadá pred očami do kryštalických štruktúr,“ pokračovala kurátorka. Domy sú náhle v plameňoch a mosty v troskách. Nebo potemnelo a vody sa sfarbili krvou. „Šilleho príbehy sú o sile túžby a o strate nevinnosti vo svete homo consumesicus,“ dodala Gabriela Kisová.

S tvorbou Erika Šilleho možno viesť dialóg v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici do 15. apríla. Kolekciu obrazov dopĺňa súbor kresieb, ktoré odhaľujú inšpiračné zdroje i myšlienkové postupy mladého výtvarníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba