Taliansko ako krajina nahých námestí

Schválne, komu počas lockdownu nevyhovovali - za normálnych okolností preľudnené - mestá oholené od ľudskej vravy, tieňov, do nosa udierajúcich parfumov a úlomkov cudzích rozhovorov? Aspoň na moment sa azda každý cítil v takejto samote privilegovaný, dokonca aj ten, kto má banálny chaos rád. Len sem-tam sa v meste nájdu prázdne centrá, námestia, meeting pointy či turistické zastávky. Zväčša nadránom či cez sviatky, keď masy ľudí stíchnu.

18.06.2021 09:00
Piazza Duomo v Miláne Foto:
Piazza Duomo v Miláne
debata

Štyridsiatke talianskych umelcov sa podarilo počas lockdownu zachytiť slávne i menej známe námestia Talianska, krajiny, ktorá si na ne pyšne potrpí. Ich fotografické dojmy sprevádzané textami chcú byť sprostredkovaným dialógom s vybraným verejným priestorom, s ktorým fotografov spája pôvod či bydlisko.

Výstava má príznačný názov (Ne)viditeľné námestia, koná sa v rámci festivalu Dolce vitaj! a vidieť ju môžete vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave do 11. júla.

V Taliansku bola počas prvej vlny pandémie kríza najvypuklejšia, ľudia mali v najohrozenejších regiónoch prísny zákaz opúšťať svoje príbytky, turisti a cestovatelia tiež zostali po celom svete zaseknutí vo svojich krajinách.

Bola to najvhodnejšia chvíľa zachytiť bezprostrednosť architektúry ikonických miest, s inak neodmysliteľnými hlúčikmi ľudí, ktorí sa tam už opäť hmýria. Život vo verejnom priestore počas pandémie na čas stíchol a výstava nabáda uvažovať aj nad otázkou, aký vzťah si s jeho zákutiami, plochami, farbami či prekážkami vytvárame.

"Námestia, všeobecný symbol talianskej krásy, sa azda po prvýkrát v živote stávajú pre každého z nás imaginárnym miestom. V takejto podobe boli videné len očami veľmajstrov, ktorí ich navrhovali, projektovali, realizovali a zdobili,“ napísal kurátor a iniciátor projektu Marco Delogu.

Má na mysli podobu osamotenú, vyľudnenú a architektúru miesta obnaženú na kosť. V takomto stave sú zachytené významné rímske námestia – Piazza Navona, Piazza del Popolo, benátske Piazza San Marco, Piazza Santa Croce vo Florencii, terstské námestie Sant' Antonio Nuovo, ale aj menej preslávené námestia ako Piazza Bennedetto Brin v prístave La Spezia a veľa ďalších.

Podhradie v Bratislave Čítajte viac Zbúrané Podhradie ožilo vo virtuálnej realite

Fotografi to nemali ľahšie ako obyčajní smrteľníci, na vstup do verejného priestoru potrebovali počas lockdownu povolenia. Pri uvažovaní o priestore sa snažili nadviazať na historický a definovať osobný kontext miesta.

V popredí je námestie ako symbol stretávania sa, hmýrenia krokov, pozdravov, ktorý sa tu však ocitá nahý a izolovaný vo svojom monumentálnom prepychu. Ku každej fotografii je sprievodný text vybraného spisovateľa, ktorý ozrejmuje faktografiu miesta i jeho históriu.

Výstava (Ne)viditeľné námestia

Výstavu (Ne)viditeľné námestia, koná sa koná v rámci festivalu Dolce vitaj!, môžete vidieť vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave do 11. júla.

Fotogaléria
Piazza Dei Martiru v meste Carpi
Piazza Santa Croce vo Florencii
+1Piazza Navona v Ríme

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #fotografie #námestia #Dolce Vitaj!