Litovská väznica Lukiškes napráva svoju minulosť, dnes je z nej kultúrne centrum

Via ako sto rokov stará väznica v litovskom Vilniuse sa premenila na kultúrne centrum, ktoré hostí umelecké workshopy, koncerty, festivaly a ponúka prehliadky. Informoval o tom server litovskej verejnoprávnej rozhlasovej a televízne stanice LRT.

21.06.2021 17:00
vilnius Foto:
Kultúrne centrum Lukiškių kalėjimas 2.0 je priamo v centre Vilniusu, hlavného mesta Litvy.
debata

Väzenie Lukiškes bolo vybudované v roku 1905 a svojho času patrilo medzi najväčšie a najmodernejšie väznice v cárskom Rusku. Pôvodnému účelu prestalo slúžiť v roku 2019. V ponuro pôsobiacej budove v centre mesta v minulosti neboli len umiestnení zločinci, miesto bolo aj dejiskom represií a mučenia disidentov a politických väzňov.

Teraz sa areál, kde sa natáčal hororový seriál Stranger Things, premenil na miesto zábavy. Pri slávnostnom otvorení zahrala litovská kapela Solo Ansamblis, ktorá kvôli protipandemickým opatreniam koncertovala pred veľkým množstvom ľudí prvýkrát po deviatich mesiacoch. V priestoroch niekdajšej väznice sa zároveň otvorili workshopy pre 250 umelcov.

Do budúcnosti tu chystajú okrem iného festivaly, filmové premietania a ďalšie akcie. "Veríme, že kultúra má silu posilniť a transformovať Vilnius. Lukiškes má čo ponúknuť mestu, a platí to aj obrátene. Budeme preto pracovať na tom, aby sme vytvorili najlepšiu verziu tohto miesta miesto toho, aby sme sa pozerali do jeho minulosti, "povedal Martynas Butkevičius z hudobnej agentúry 8 Days a Week, ktorá priestory spravuje.

Bývalá väznica je otvorená každý deň od poludnia do polnoci a ponúka tiež prehliadky, ktoré záujemcom priblížia život niekdajších väzňov alebo históriu objektu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #Stranger Things