V Bardejovských Kúpeľoch približujú ľudové remeslá

V priestoroch Vily Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch otvorilo Šarišské múzeum v Bardejove národopisnú expozíciu Remeslá našich predkov.

28.06.2021 06:00
sarisske muzeum kosikarstvo Foto:
Medzi tradičné remeslá patrí aj košikárstvo.
debata

Nová expozícia umožní návštevníkom, aby spoznali ľudový odev, zvyky a obyčaje regiónu Horného Šariša a rozšírili svoje poznatky o zľudovených mestských remeslách ako klobučníctvo, obuvníctvo, debnárstvo, medovnikárstvo a najmä hrnčiarstvo reprezentované majstrom Jánom Frankovičom. Takisto o domácu špecializovanú výrobu píšťalok, košíkov, tkaných výrobkov a šindľov.

Národopisná expozícia predstavuje aj ľudový... Foto: Šarišské múzeum
sarisske muzeum ludovy odev Národopisná expozícia predstavuje aj ľudový odev regiónu Horného Šariša.

Ako informoval riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov Radomír Jančošek, otvorenie expozície v období bezprostredne po uvoľnení protipandemických opatrení významne rozširuje ponuku múzea pre klientov kúpeľov a ostatných jeho návštevníkov už v tohtoročnej letnej turistickej sezóne. "Múzeá v našom regióne boli do polovice apríla zatvorené a až od mája sa začali vracať návštevníci. Citeľne však chýbajú školské a turistické výpravy, čo sa odráža aj na návštevnosti,“ skonštatoval.

modrotlač Čítajte aj Remeslo má modré dno. Zemplínske múzeum sprístupnilo výstavu o modrotlači

Kým v roku 2019 dosiahla návštevnosť Šarišského múzea v Bardejove 53 100 návštev­níkov, v minulom roku to bolo iba 33 222 návštev­níkov. „V tomto roku pravdepodobne návštevnosť nedosiahne vlaňajšie čísla. Podobne sa vyvíjala návštevnosť na Dukelskom bojisku a pamätníkov na Dukle a vo Svidníku. Pamiatky však svoju atraktívnosť nestratili a tak veríme, že je len otázkou času, kedy počty návštevníkov zvýšia,“ dodal Jančošek.

Obnovená Vilay Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch,... Foto: Šarišské múzeum
sarisske muzeum vila rakoci Obnovená Vilay Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch, v ktorej sa nachádza národopisná expozícia.

Objekt Vily Rákoci, v ktorej sa expozícia nachádza, je klasicistickou stavbou zo začiatku 19. storočia. Vila prešla v nedávnom období rekonštrukciou za takmer milión eur. Financoval ju zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávny kraj a odstránila najvážnejšie problémy budovy. Riešila zateplenie celej vily a omietnutie jej južnej fasády, zabezpečila tepelnú izoláciu podlažia v podkroví a odstránila kritické zavlhnutie objektu. Uskutočnila sa v rámci nej aj výmena celej strechy, okien a dverí a vyriešil bezbariérový prístup do časti budovy pre návštevníkov. V podkroví objektu boli vybavené depozitárne priestory.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šarišské múzeum