Z piešťanských parkov je galéria pod holým nebom

Piešťany ožívajú umením! Začala slávna cyklická výstava Socha piešťanských parkov.

30.06.2021 15:55
socha Foto:
debata

Tradícia plenérových výstav v parkoch a na Kúpeľnom ostrove sa vo vynovenej forme opäť prebudila k životu. Prvých návštevníkov výstava privíta dnes, 30. júna o 17. hodine v priestoroch Piešťanskej mestskej galérie.

Podujatie nadviaže na históriu prestížnych sochárskych výstav, ktoré sa stali v celoslovenskom meradle najpopulárnejšie práve v Piešťanoch. Podujatie Socha piešťanských parkov sa koná od roku 1967 s niekoľko­ročnými prestávkami až po súčasnosť.

Andy Warhol Čítajte aj Pred 30 rokmi otvorili Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Jej tvorcovia sa inšpirovali známymi exteriérovými expozíciami ako Kröller-Müller Museum v holandskom národnom parku Hooge Weluwe, v Middelheime v Belgicku či prímestskom parku Antverp. Najvýraznejšie ročníky výstavy sa konali v rokoch 1967 až 1969.

V období normalizácie sa v roku 1970 konal veľkolepý ročník nových podôb sochárstva s názvom Polymúzický priestor-socha-objekt-svetlo-hudba. Počas socializmu sa podujatie nieslo v znamení politických výročí a klasického sochárstva, porevolučné roky chceli obnoviť slávu Polymúzického priestoru podujatím Priestor ‘93.

Posledným výrazným ročníkom bola Socha piešťanských parkov 2005 pod kuratelou Slovenskej národnej galérie.

Súčasná výstava nepriamo nadväzuje na najlegendárnejšie podujatie svojho druhu v Piešťanoch – Polymúzický priestor z roku 1970, ktorý bol v kurátorskej koncepcii Ľubora Káru. Od tých čias sa vo svete sochárskeho umenia veľa zmenilo. To, o čom sa pred päťdesiatimi rokmi usiloval Polymúzický priestor, je už v slovenskom umení realitou.

christo- vitazny obluk v parizi Čítajte aj Víťazný oblúk zmizne. Zabalia ho

Hlavným sa stal fenomén priestoru a žáner multimediálnej inštalácie, čo výrazne ovplyvnilo aj chápanie tradičnejšieho, klasického sochárstva. Prevládajúcou sa stala tvorba „in situ“, kde sa miešajú rôzne druhy, žánre a kategórie.

V tomto duchu sa budú môcť návštevníci súčasnej výstavy pokochať dielami slovenských umelcov (Stano Filko, Lubo Mikle, Štefan Papčo, Marek Stuller, Dionýz Troskó, Miroslav Trubač, Peter Roller, Katarina Kissoczy, Viktor Hulík, Ján Hoffstädter, Tomáš Werner, Peter Kalmus, Alexander Trizuliak), tiež troch českých autorov (Federico Díaz, Krištof Kintera, Petr Písařík) a zastúpenie má aj Fínsko (Maarti-Aiha).

„Tohtoročná prehliadka prináša aj jedinečnú možnosť spoznať zaniknuté diela minulosti cez bezplatnú mobilnú aplikáciu Socha AR. Prostredníctvom nej môže návštevník objavovať digitálne reprodukcie diel, a tým zároveň aj históriu slávneho podujatia,“ vraví Martin Sedlák, ktorý je kurátorom podujatia a vedúci galerijného oddelenia MsKS Piešťany.

SR Prešov galéria budovy rekonštrukcia POX Čítajte aj Do Prešovského Montmartre sa môžu zapojiť náhodní okoloidúci

Aj keď má podujatie prevažne charakter plenérovej výstavy, rovnako významní sú autori prezentovaní vo všetkých galerijných priestoroch Mestského kultúrneho strediska. V Piešťanskej mestskej galérii, vo Výstavnej sieni Stará lekáreň a aj v úplne novom priestore galérie Mólo na Kolonádovom moste.

„Jednoznačným plusom podujatia je jeho lokácia, teda prostredie krásnych parkových plôch v Piešťanoch. V súčasnom období ovplyvňovanom epidemiologickými opatreniami je to ideálna možnosť pre zmysluplné, zdravé a bezpečné trávenie voľného času," dodala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie Rezort Piešťany Tatiana Nevolná.

Výstava potrvá do konca septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #Piešťany #výstava #socha #Kúpeľný ostrov