Korzo Zálesie oživí umenie

Korzo Zálesie je drevené mólo na nábreží Malého Dunaja v obci neďaleko Bratislavy. Ide o zaujímavú stavbu v chránenej oblasti Natura 2000 a nie je to dávno, čo jej odborná porota architektonických ocenení CE ZA AR 2020 prisúdila víťazstvo v kategórii Exteriér. Dnes túto pôsobivú drevenú promenádu obohatia o multimediálne dielo Samovrava.

08.07.2021 09:00
Korzo Zalesie Foto: ,
Korzo Zálesie oživí multimediálne dielo Samovrava troch umelcov.
debata

Projekt je zložený z viacerých vrstiev a participovali na ňom medzinárodne uznávaný umelec Miloš Karásek, fotograf Michal Zajaček a grafická dizajnérka Nora Nosterská. Základ projektu tvorí rovnomenná básnická zbierka Miloša Karáska, ktorá je dotvorená súborom dvanástich videí a fotografií.

Karásek sa pri tvorbe inšpiroval japonskou poetikou haiku. „Vzniká tam poloha, ktorá je podobná, ako má haiga – spája haiku s obrazovým sprievodom. Vytvorili sme priestor, ktorý umožňuje, aby sa poézia udiala,“ hovorí Miloš Karásek o projekte.

Podľa Michala Zajačeka je zmyslom projektu pokus o návrat poézie do bežného života – tam, kde sa dnes s poéziou nestretávame a nečakáme ju. Multimediálny projekt Samovrava bol prvýkrát inštalovaný v apríli v Galérii Martina Martinčeka v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave. Jeho súčasťou boli od polovice mája aj citylighty v uliciach hlavného mesta, vďaka ktorým sa poézia dostala medzi ľudí čakajúcich na MHD alebo prechádzajúcich mestom. Výstava na Korze Zálesie potrvá do konca septembra.

„Na Korze Zálesie aktuálne vzniká Kultúrno-ekologické centrum, je nám preto cťou, že jedným z prvých umeleckých projektov, ktorý máme možnosť hostiť, je práve Samovrava. Zároveň máme česť hostiť umelca Miloša Karáska,“ uviedla Nikola Žišková z Občianskeho združenia Naše Zálesíčko, ktoré výstavu na Korze Zálesie zastrešuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #CE-ZA-AR