Výstava Action Everything predstaví súčasné slovenské vizuálne umenie

Koncom júla sprístupnia v Bratislave výstavu, ktorá voľne nadväzuje na dvadsaťpäť rokov Ceny Oskára Čepana. Nemá však komunikovať "výročie", ani samotný projekt Ceny. Sústrediť sa bude na súčasné umenie, na tvorbu stovky autorov a autoriek, ktorí sa počas dvadsiatich piatich rokov existencie Ceny stali jej súčasťou ako finalisti a finalistky.

13.07.2021 14:00
Cena Oskára Čepana COČ 2021 finalisti a... Foto:
Finalisti a finalistky Ceny Oskára Čepana 2021.
debata

Cena Oskára Čepana sa pri tejto príležitosti spája s Galériou mesta Bratislava (GMB), výstava ACTION EVERYTHING sa bude konať od 29. júla do 17. októbra 2021 v Pálffyho paláci a jej kurátorom je Nikolas Bernáth.

„Na túto spoluprácu som oslovila mladého kurátora, riaditeľa progresívnej košickej galérie súčasného umenia VUNU, Nikolasa Bernátha, ktorý nie je zaťažený kontextom Ceny či jej výročím. Verím, že sa mu s aktuálnou koncepciou jeho výstavy podarí vytvoriť živý diskurzívny formát, ktorý rozšíri povedomie o súčasnom slovenskom umení, pretože práve o to nám v prvom rade ide,“ povedala riaditeľka Nadácie ‒ Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Vlani sa konal 25. ročník Ceny Oskára Čepana, plnohodnotných 25 rokov má Cena za sebou až tohto roku. Minulý rok počas letných mesiacov pripravil organizačný tím symbolickú kampaň „Čepan 25“, v rámci ktorej pripomenuli všetkých laureátov a laureátky Ceny, v priebehu jej histórie cez odborne autorsky napísané medailóny, ich fotografie, ktoré vytvoril Ivan Kalev a prezentáciu ich súčasnej a minulej tvorby. Spomínaná kampaň prebiehala na sociálnych sieťach projektu.

„Výstavný projekt je akýmsi prirodzeným gestom, v rámci ktorého by priestor mali dostať nie len laureáti a laureátky, ale všetci umelci, ktorí sa za to štvrťstoročie stali súčasťou projektu. Veď je to skutočne už určitý reprezentatívny segment súčasného slovenského umenia. I keď – samozrejme, treba si byť vedomý toho, že výber umelcov reflektuje iba tých, ktorí sa kedy do Ceny prihlásili, a výber na výstave nebude „reprezentatívnou vzorkou autorov za 25 rokov Ceny Oskára Čepana“, ale kurátorským výberom autorov a autoriek a diel, ktoré pasujú do koncepcie kurátora,“ doplnila Lucia Gavulová.

Podľa kurátora Nikolasa Bernátha spája diela základná koncepcia viažuca sa k produkcii a prezentácii tvorby vybraných umelcov ako „akčných objektov“. Koncepcia výstavy sa odzrkadľuje aj v samotnom jej názve ACTION EVERYTHING. „Ak by sme ho chceli voľne preložiť do slovenčiny, dostaneme sa k sloganom ako aktivizovať všetko alebo všetko je akcia. Mám za to, že akcia a akčnosť sprevádzajú umelcov a umelkyne po celý ich život spojený s tvorbou. Každé exponovanie vytvoreného diela vystavením v galerijnom prostredí, alebo v inom verejne kontaktnom priestore, je novou a ďalšou akciou. Samozrejme i v tomto prípade platí vzťah akcie a reakcie, kedy jeden proces spúšťa ten ďalší. Diela totiž akcieschopnosť nie len absorbujú, ale aj sami generujú. Práve tento moment dvojitej kauzality, vstupu a výstupu, akcie a reakcie ma ako prizvaného kurátora zaujíma,“ spresnil kurátor.

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Účasť v projekte nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #Galéria mesta Bratislava