Výstava hnusných jedál je len pre silné žalúdky

Rezeň z kravského vemena, syr z roztočov, smoothie zo žiab, ryžové víno s hadmi, likér zo pštrosích vajec, hnilá ryba, bobria pálenka či nápoj z kravskej krvi. Aj také "lahôdky“ ponúka Múzeum odporného jedla (Disgusting Food Museum), ktoré koncom mája otvorili v Berlíne.

16.07.2021 06:00
debata (1)
Víno s mŕtvymi myšími mláďatami považujú v Číne... Foto: DFM BERLÍN
Myšie víno Víno s mŕtvymi myšími mláďatami považujú v Číne za ľudovú medicínu.

Vyše 90 exponátov z celého sveta dokazuje, že to, čo je pre niektorých ľudí hnusné, považujú iní za maškrtu. Návštevníkov pre istotu vybavia papierovým vreckom – keby im od toľkých "dobrôt“ a "vôní“ náhodou prišlo nevoľno.

Inšpiráciou pre založenie múzea bola výstava s podobným zameraním, ktorú v roku 2018 sprístupnili vo švédskom meste Malmö.

"Napadlo nám, že by bolo dobré nielen informovať o odpornom jedle a vystavovať ho, ale priblížiť aj to, do akej miery sú chuť, stravovacie a potravinové návyky závislé od kultúry a spoločnosti,“ vysvetlil pre Bavorský rozhlas riaditeľ múzea Martin Völker.

Ako dodal, expozícia má návštevníkov pobaviť aj vzdelávať – aby premýšľali o tom, čo jedia a z čoho jedlo pochádza.

Su Callu, tradičný syr zo Sardínie, sa vyrába... Foto: DFM BERLÍN
Su Callu Su Callu, tradičný syr zo Sardínie, sa vyrába zo žalúdka kozliatka a mlieka.

Exponáty nie sú zoradené podľa krajín či svetadielov, ale podľa druhu potravín. "Možno to brať ako také menu z viacerých chodov,“ priblížil Völker. Najprv sa začína nápojmi, potom prídu na rad hlavné "vychytávky“.

Nie všetky jedlá sú však originály. „Pri mnohých pracujeme s napodobeninami, lebo nechceme priveľa vyhadzovať, no iné veci sú pravé. Cez noc ich dávame do chladničky a pravidelne ich vymieňame,“ opísal riaditeľ.

Ústrednou myšlienkou je, že hodnotenie toho, čo je chutné alebo hnusné, nie je všade rovnaké. Medzi vystavovanými špecialitami je napríklad grilovaný pes obľúbený v niektorých ázijských krajinách alebo japonský nápoj "habušu“.

Ten sa pripravuje tak, že sa do ryžového vína ešte zaživa ponoria hady zmrazené do bezvedomia. Odpudzujúco pôsobí aj kravská krv – pochutina afrického kmeňa Masajov – či "myšie víno“ s telami mŕtvych myších mláďat, ktoré Číňania pokladajú za ľudovú medicínu.

psie mäso, Jü-lin Čítajte viac Najväčší masaker psov? Vitajte na čínskom festivale

Európana môže šokovať tiež pohľad na "mongolskú Mary“ – ovčie oko plávajúce v paradajkovej omáčke. Niektoré jedlá nemajú ani exotický pôvod.

Taliansku kuchyňu zastupuje napríklad pokrm zo Sardínie – žalúdok kozliatka naplnený mliekom. A zo Švédska sa medzi exponátmi ocitla zapáchajúca maškrta surströmming. Je to sleď, ktorého na jar naložia do soli, až do leta ho tam nechajú hniť (odborne sa tomu hovorí "fermentovať“) a v auguste ho zavrú do konzervy.

Habušu z japonskej Okinawy. V ryžovom víne sú... Foto: DFM BERLÍN
Habušu Habušu z japonskej Okinawy. V ryžovom víne sú ponorené jedovaté hady.

Za zmienku však stoja i ďalšie "kulinárske skvosty“ – grilované morčatá a netopiere, býčie penisy, fermentovaný žralok z Islandu, rôzne chrobáky alebo alkohol vyrobený z vodky a bobrieho pižma, čo je silne páchnuca látka z análnych žliaz, ktorou si hlodavce značkujú územie. "Bobria pálenka je veľmi dobrá. Chutí ako výborná whisky,“ pochválil ju Völker.

Vedenie múzea pamätá i na ľudí, ktorým sa z opisovaných špecialít nezdvihne žalúdok, ale, naopak, dostanú na ne chuť. V "testovacom bare“ si na degustáciu môžu vyzdvihnúť vzorky niektorých jedál či nápojov, a keď ich doma "okoštujú“, môžu sa o svoje dojmy podeliť na facebookovej stránke múzea.

Mongolská Mary - ovčie oko v paradajkovej omáčke. Foto: DFM BERLÍN
Mongolská Mary Mongolská Mary - ovčie oko v paradajkovej omáčke.

"Hnus spája rozličné kultúry. Vyskúšaj si svoj dobrý vkus a zisti, aký typ hnusu si ty!“ odporúčajú organizátori výstavy. Ako však riaditeľ múzea pripomenul, expozícia má aj iné dôležité posolstvo. Cieľom je, aby upozornila na zvieratá, ktoré ľudia zanedbávajú alebo týrajú.

"Naše exponáty ukazujú, aké škody spôsobujeme živočíšnej ríši tým, čo radi jeme a pijeme,“ upozornilo múzeum. Jedna z otázok, ktoré výstava prináša, sa preto týka i toho, čo a ako chceme v budúcnosti jesť, aby sme sa správali humánne k zvieratám a ekologicky k životnému prostrediu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #výstava #múzeum #kuchyňa #Berlín #Disgusting Food Museum