Láska k drôtu nehrdzavie

Milovníci umenia z drôtu si môžu najnovšiu tvorbu pozrieť do 29. augusta (okrem pondelkov) na výstave Život v drôte zakliaty v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Vstup je voľný.

27.07.2021 08:00
drotari2 Foto:
Vzducholoď. Z výstavy Život v drôte zakliaty.
debata

Drotárstvo bolo na Slovensku vždy silné, ale spomína sa väčšinou s melancholickým nádychom, ako symbol chudoby a priemyselného zaostávania. Čo sa javilo ako nedostatok, je dnes prednosťou. Fortieľ, ktorý naši drotári do svojho remesla vkladali, obdivujeme na starých výrobkoch, ale vznikajú aj nové.

Dni majstrov, ÚĽUV Čítajte viac Máme nových Majstrov ľudovej umeleckej výroby

Toto remeslo malo vždy svoju umeleckú nadstavbu, a tá sa ďalej rozvíja. Hrnce sa už nedrôtujú, ale drôt stále inšpiruje: Máme drotárov a drotárky, čo z drôtu vytvárajú šperky aj sochy, praktické predmety aj abstraktné objekty.

Z drôtu možno vyrobiť aj plavidlo. Z výstavy... Foto: OZ GALÉRIA DRÔTU
drotari1 Z drôtu možno vyrobiť aj plavidlo. Z výstavy Život v drôte zakliaty.

Expozícia v primaciálnom paláci v Bratislave pripomína, že drotárstvo má na Slovensku viac ako tristoročnú tradíciu. Tá je spracovaná v mnohých knihách, filmoch, prezentuje sa na výstavách a v múzeách. Výstava v Primaciálnom paláci je ale raritou, lebo predstavuje najnovšie práce dvadsiatich slovenských umeleckých drotárov. Prezentujú napríklad diela menších rozmerov, ale aj sochy v nadživotnej veľkosti, sú tam zvieratká, rozprávkové bytosti, praktické predmety, šperky aj prvky zo slovenskej architektúry. Divák obdivuje námety, ale aj filigránsku prácu s drôtom.

Z výstavy Život v drôte zakliaty. Foto: OZ GALÉRIA DRÔTU
drotari3 Z výstavy Život v drôte zakliaty.

„V minulom roku nám pandémia prekazila tradíciu výstav v centre Bratislavy, ale tento rok sme sa aj napriek chýrom o blížiacej sa tretej vlne odhodlali a výstavu sme pripravili. Aj keby bola návštevnosť nižšia, dúfame, že výstava bude mať zmysel, lebo diela drotárov vedia povzbudiť, potešiť a dodať elán“, povedal Jozef Šabo, kurátor výstavy a člen občianskeho združenia Galéria drôtu. „Pri tvorbe drôteného diela je kľúčová trpezlivosť, ktorú teraz všetci potrebujeme. Pozývame návštevníkov, aby sa prišli inšpirovať aj trpezlivosťou drotárov.“

Galéria drôtu zoskupuje umelcov, ktorí tvoria prevažne z drôtu, a snaží sa aj každoročnými výstavami udržiavať v živej pamäti povedomie o drotárstve, jeho histórii, vývoji, ako aj o nových možnostiach. Formou tvorivých dielní, workshopov sa venujú rodiacim sa drotárskym talentom. Je to príležitosť pre jednotlivcov i pre skupiny.

Kohút, častý námet majstrov drôtu, vždy v inom... Foto: OZ GALÉRIA DRÔTU
drotari4 Kohút, častý námet majstrov drôtu, vždy v inom prevedení. Z výstavy Život v drôte zakliaty.

Výstavu nám priblížila aj jedna z autoriek Tamara Kostovská: „Pre tých, ktorých zaujíma najmä história drotárstva, je určená časť expozície, ktorú zapožičalo Považské múzeum v Žiline. Na nástenných paneloch sú texty a fotografie historických výrobkov slovenských drotárov, v priestore výstavnej siene sú aj verné repliky exponátov z depozitárov v Žiline. Z figurálnej tvorby upúta postava drotára v životnej veľkosti od Ladislava Mikulíka či socha Jánošíka od Ladislava Jurovatého mladšieho. Pôvodný zámer výstavy boli nové diela na tému vtáctva, ale pandémia zasiahla aj do organizácie minulého ročníka výstavy a tým pádom aj do tvorivých plánov, takže celkovo bolo nových prác pomenej. Napriek tomu pár vtáčích krásavcov pozerá na návštevníkov z konára na stene. Nechýba ani Vajnorský vtáčik, ktorého úžasne vytvorila Janka Dubašáková podľa miestnych ornamentov.“

Ako vidno, láska k drôtu nehrdzavie, stále má nových nadšencov aj nové témy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudová kultúra #drotárstvo