V Myjave obnovili pamätníky obetiam I. a II. svetovej vojny

V rámci projektu s názvom Obnova pamätníkov v Turej Lúke zrealizovala nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc v druhej polovici júla reštaurovanie pamätníka obetiam 1. svetovej vojny a pamätníka vojakom Červenej armády.

02.08.2021 14:00
pamatnik prva svetova vojna tura luka web Foto:
Jeden z obnovených pamätníkov v Myjave je venovaný obetiam prvej svetovej vojny.
debata

Oba sa nachádzajú v parku pri evanjelickom kostole v mestskej časti Turá Lúka. „Druhý konkrétne na mieste, kde podľa nápisu na pomníku padli dvaja červenoarmejci pri oslobodzovacích bojoch v roku 1945,“ uviedol hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Práce pozostávali predovšetkým z čistenia od starých nánosov a machov na pomníkoch, soche a podstavci, odstránenia starých cementových plomb a zvetraných častí kameňa, doplnenia a domodelovania všetkých chýbajúcich častí aj opravy prasklín a obruby.

„Nasledovalo farebné zjednotenie doplnených častí, obnova písma a kompletná konzervácia objektov. Projekt bol finančne podporený z dotačného programu Ministerstva obrany SR sumou 2475 eur, vlastné spolufinancovanie bolo vo výške 280 eur. Celkové náklady na obnovu týchto dvoch pamätníkov dosiahli hodnotu 2755 eur,“ uzavrel Hrin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #myjava #Pamätník holokaustu