Leto s umením: Výtvarná rozcvička v SNG

Na leto pripravili v Slovenskej národnej galérii zaujímavé programy. Odborníci budú napríklad hovoriť o zaujímavostiach z výstavy 7x7 Sedem slobodných úvah o umení na podujatiach nazvaných Kurátor & hosť. Stretnutia budú na 2. poschodí Esterházyho paláca 5. a 19. augusta vždy o šiestej večer (vzhľadom na nadštandardnú úroveň treba aj vstupenku).

03.08.2021 07:00
galeria SNG Foto:
Slovenská národná galéria pozýva verejnosť na špeciálny letný program.
debata

Diskusia s kurátorkou Katarínou Kolbiarz Chmelinovou a poprednou historičkou Tünde Lengyelovou zo Slovenskej akadémie vied (5. augusta) bude o jedle. Debata priblíži rôzne funkcie jedla, ale aj jeho dekoratívne či symbolické hodnoty. Poodhalí tajomstvá aristokratických i meštianskych kuchýň, módne trendy v histórii stravovania či špecifickú pozíciu jedla na dobových slávnostiach.

Na tému zlata a jeho funkcie v dejinách umenia odznie 19. augusta debata Zlato – aura vzácnosti. Na pozadí kolekcie siedmich diel na výstave Sedem slobodných úvah o umení bude reč ale skôr o periférnom využití zlata. Zlato sa používalo napríklad ako pozadie na obrazoch alebo ako pokrytie povrchu sôch. Organizátori si však budú všímať aj historické zlatníctvo a súčasný šperk. To sú sféry, kde zlato tvorí základný umelecký i významový materiál a kde určovalo aj technologický postup. Na tomto podujatí uvedú tiež do života publikáciu Zlato – aura vzácnosti. Kniha prináša výber textov z dvoch ročníkov medzinárodnej konferencie o súčasnom šperku ŠperkStret (2016, 2018).

Pripravené sú aj letné kurzy kresby pod vedením výtvarníčky Slavomíry Ondrušovej. Záujemcov čakajú vždy v utorok štyri príjemné stretnutia s kresbou mimo galerijných priestorov – na ulici či v parku. Tí, ktorí nemajú chuť aktívne tvoriť, môžu navštíviť novú Zónu výtvarnej rozcvičky – sériu krátkych edukačných animovaných videí, ako aj zhliadnuť interaktívnu projekciu Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom, prepojenú so sériou animovaných videí o slovenských výtvarníkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG