V Prahe ešte rebeluje snívajúca Toyen

Ešte dva týždne - až do nedele 22. augusta trvá vo Valdštejnskej jazdiarni v Prahe veľkolepá výstava jednej z najväčších českých umelkýň 20. storočia - maliarky Toyen (1902 - 1980). Výstavu s podtitulom Snívajúca rebelka otvorila Národná galéria Praha 4. mája a pre veľký záujem - videlo ju už vyše 48 000 návštevníkov - ju o týždeň predĺžila (pôvodne sa mala skončiť 15. augusta).

07.08.2021 14:00
Toyen  Na zamku La Coste  1943  NGP L Foto:
Toyen: Na zámku La Coste, 1943
debata

Ide o mimoriadny projekt, na ktorom s Národnou galériou Praha spolupracovali aj prestížne zahraničné inštitúcie – Hamburger Kunsthalle a Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées. Preto dielo Toyen po prvý raz v histórii predstavia v troch európskych mestách. Z Prahy výstava poputuje do Hamburgu, kde ju v Kunsthalle bude možno vidieť od 24. septembra do 13. februára 2022, v Paríži bude v termíne od 25. marca do 24. júla 2022.

Toyen: Zástěna, 1933 Foto: Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées
Toyen Zastena 1966 Musee d art moderne de la ville de Paris L Toyen: Zástěna, 1933

Návštevník výstavy má vďaka medzinárodnej spolupráci jedinečnú šancu spoznať tvorbu originálnej a mimoriadne cenenej Toyen v celej šírke a pestrosti. Výstava vyzdvihuje okrem dôležitých etáp tvorby Marie Čermínovej, ako sa vlastným menom volala, aj jej zásadné témy. Vo Valdštejnskej jazdiarni možno obdivovať Toyenine prvé krajiny, zoznámiť sa s artficializmom – hnutím, ktoré založila v Paríži spolu s Jindřichom Štyrským, kochať sa jej surrealistickými obrazmi. Toyen sa zaujímala o poéziu, ilustrovala knihy mnohých básnikov, o prírodu, ale aj erotiku či alchýmiu. Výstava ukáže nielen jej obrazy, ale aj kresby a koláže a tiež bohatú ilustrátorskú prácu zo zbierok českých a európskych múzeí a súkromných kolekcií. Návštevníci uvidia aj diela, ktoré Toyen darovali jej priatelia a slávni umelci či básnici ako Yves Tanguy, Victor Brauner, André Breton a ďalší.

Toyen: Hlas lesa III, 1934 Foto: Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées
Toyen Hlas lesa III 1934 NGP L Toyen: Hlas lesa III, 1934

Toyen sa ešte za svojho života preslávila aj vo Francúzsku, kde trvalo žila od roku 1947. Tvorila vyše šesťdesiat rokov, priatelila sa s mnohými významnými básnikmi a mysliteľmi svojej doby, takže jej dielo označujú kunsthistorici za mnohovrstevnaté a priekopnícke. Cieľom kurátoriek medzinárodného výstavného projektu Snívajúca rebelka, ktorými sú Anna Pravdová, Annie Le Brun a Annabelle Görgen-Lammers je predstaviť a znovu pripomenúť dielo umelkyne v čo najucelenejšej podobe.

Pri májovom otvorení výstavy generálna riaditeľka Národnej galérie Praha Alicja Knast pripomenula, že výstavy v Prahe, Hamburgu a Parížu budú mať každá svoju podobu. Tá závisí predovšetkým od múzejného kontextu jednotlivých miest. „Všetky sú ale výsledkom postupne prehlbovanej spolupráce. Veľká vďaka patrí hlavne zapožičateľom umeleckých diel a množstvu ďalších osôb, ktoré prispeli v rôznych etapách k realizácii projektu. Bez hlbokého porozumenia významu tohto projektu, ktorý Toyen predstavuje z nového uhla pohľadu, by spoločný zámer ostal len na papieri,“ dodal Alicja Knast.

Toyen: Tři tanečnice, 1925 Foto: Musée d’Art Moderne de Paris – Paris Musées
Toyen Tri tanecnice 1925 NGP L Toyen: Tři tanečnice, 1925

Pražská kurátorka Anna Pravdová spresnila, že výstavu vo Valdštejnskej jazdiarni rozdelili do časových úsekov tvorby Toyen: artificializmus, prvé surrealistické obdobie v 30. rokoch, druhú svetovú vojnu, jej parížsky exil po roku 1947 a účasť na akciách francúzskej surrealistickej skupiny aj spoluprácu s Éditions Maintenant. Pod unikátnym architektonickým riešením výstavy v Prahe je podpísaný Zbyněk Baladrán a autorom výstavnej grafiky je Robert V. Novák. Kto by okrem výstavy Toyen mal chuť navštíviť ďalšie kultúrne podujatia v Prahe a okolí, nájde viac tipov na webe kudyznudy.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyen