Frida Kahlo aj moderný Diskobolos sa stretnú v kostole

V bratislavskom Kostole povýšenia Svätého kríža (ľudovo známeho ako kostol klarisiek) sa do 20. augusta koná výstava s názvom Kedy, ak nie teraz. Ide o výstavu fotografických prác študentov 2. a 3. ročníka dizajnu Slovenskej technickej univerzity, ktoré sú imitáciami umeleckých diel v súčasnom kontexte.

09.08.2021 14:26
vystava, kedy ak nie teraz, klarisky Foto: ,
Výstavu Kedy, ak nie teraz môžu vidieť návštevníci bratislavského kostola klarisiek do 20. augusta.
debata

Návštevník tu uvidí napríklad novú interpretáciu Vermeerovej Mliekarky, nové poňatie starogréckej sochy Diskobola, niekoľko nových verzií obrazov mexickej maliarky Fridy Kahlo. Ponášku na slávny obraz Jacqua Louisa Davida Maratova smrť mladý dizajnér nazval Smrť dizajnéra. Študentov oslovili aj diela Reného Magritta, Anthonyho van Dycka či Marca Chagalla. Výstava vznikla k 30. výročiu štúdia dizajnu na Fakulte architektúry a dizajnu STU v rámci festivalu Kultúrne leto. Práce vznikali pod vedením kurátorky výstavy Moniky Stacho v rámci predmetu Fotografický dizajn. Práve fotografická zručnosť je podľa nej pre dizajnérov veľmi dôležitá.

Prečo ste výstavu umiestnili práve do kostola klarisiek? Čím je tento priestor výnimočný?

Dostali sme skvelú ponuku od Bratislavského kultúrneho a informačného strediska využiť v letných mesiacoch tento priestor, ktorý je otvorený širokej verejnosti, a po mesiacoch strávených doma to bola výzva ukázať fotografické práce študentov dizajnu. Ich diela sú príťažlivé svojou vizualitou, rôznorodosťou, ale aj súčasným prístupom. Priestor kostola klarisiek je unikátny meditatívny a spirituálny priestor. Prepája kultúrne odkazy práve tým, že v ňom vystavujeme umelecké diela z histórie v novodobom fotografickom podaní. V júli sme s manželom realizovali výstavu v kostole v nemeckom Erfurte, a preto sú mi sakrálne priestory na prezentáciu umenia blízke.

Výstava Kedy, ak nie teraz

Študenti dizajnu Slovenskej technickej univerzity vystavujú svoje poňatie známych umeleckých diel.

Fotogaléria
Z výstavy Kedy, keď nie teraz: interpretácia...
Z výstavy Kedy, keď nie teraz. Originálnu...
+1Z výstavy Kedy, keď nie teraz: Spoznávate...

Študenti si na spracovanie volili diela podľa vlastného výberu. Ako sa tejto úlohy zhostili?

Preferujem, aby si vyberali známe diela, no nechávam im voľnú ruku. Často sa tak stáva, že si vyberú diela súčasné, ktoré ani ja nepoznám. Ale takto to je správne.

Apropriácia diel Fridy Kahlo sa na výstave objavila viackrát – je to obľúbená umelkyňa študentov?

Áno, je to obľúbený motív študentiek. Asi ich fascinuje alebo vidia mnoho možností, ako stvárniť jej diela či sa v nej vidieť cez interpretované fotografie. Myslím, že vycítili jej autorské fluidum a otvorenosť k jin svetu.

Toyen  Na zamku La Coste  1943  NGP L Čítajte aj V Prahe ešte rebeluje snívajúca Toyen

Ako hodnotíte kreativitu a originalitu študentov pri spracovaní námetov? Aj vás prekvapili?

Ide o študentov dizajnu, ktorí nemusia mať vo výbave fotografické cítenie pre úspešné absolvovanie svojho odboru. Pre dizajnéra je však dôležité ovládať toto médium. V digitálnej dobe sa cíti každý byť fotografom, ale cvaknutie spúšte ešte neznamená ovládnutie média do hĺbky. Mnohí dizajnéri však fotografické cítenie majú. Niekto prekvapil výberom, niekto transcendenciou, iný spracovaním. Podstatou nášho predmetu v škole je rozvíjanie ich fotozručností ako neodmysliteľnej súčasti propagácie dizajnových produktov, čo využijú v budúcich povolaniach.

Viaceré diela študentov upozorňujú na problémy súčasnej spoločnosti. Považujete vizuálne umenie za dôležitý prostriedok, ako sa prihovoriť verejnosti?

Samozrejme, premýšľanie nad problémami spoločnosti je aj súčasťou výberu diel, ktoré študenti apropriujú. Preto majú možnosti diela doplniť o súčasný prvok textu, aby diela vizuálnym spôsobom odpovedali. Výsledok však závisí od ich prístupu, odstupu či len vizuálnej premeny diela cez fotografiu, ktorú musia ako dizajnéri spracovať. Verím, že ich diela v sakrálnom priestore vytvárajú množstvo otázok na zamyslenie sa.

Aké reakcie ste už na výstavu dostali?

Pozitívne a rôznorodé, mnohí rozpoznali diela a potešilo ich to, ďalší skúmajú transformáciu z originálu a zaujíma ich prínos novej vizuálnej perspektívy. Sú aj takí, čo premýšľajú nad kúpou, čo ma teší. Mňa fascinuje otvorená dimenzia samotných diel s ich výberom a prepojením na ich autorov. Bola by som rada, ak by sme výstavu mohli inštalovať aj v ďalších mestách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava