Dušan Roll zasadil v Bratislave strom, čo rodí Zlaté jablká

Vo štvrtok 29. júla zomrel v 93 rokoch Dušan Roll, zakladateľ Bienále ilustrácií Bratislava, môj vzácny kolega. Dušan Roll bol veľkorysý, žičlivý vizionár a diplomat úsmevu. Od nápadov prechádzal hneď k činom. Mal vzácny dar zapáliť ľudí pre dobrú vec. Aj vďaka tomu sa mu podarilo hneď od vzniku Bienále ilustrácií Bratislava v roku 1967 získať podporu nielen doma, ale aj záštitu najvýznamnejších medzinárodných organizácií IBBY, Medzinárodná únia pre detskú knihu a UNESCO.

14.08.2021 11:00
Dušan Roll Foto:
Dušan Roll v roku 1967.
debata (1)

Svet okamžite pochopil jedinečnosť a význam Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Hľadať po celom svete najlepšie umelecké nekomerčné knižné ilustrácie, hodnotiť a oceňovať ich v Bratislave. Dať deťom do rúk to najlepšie umenie. Dušan Roll zasadil semeno, z ktorého vyrástol monumentálny košatý strom. Už vyše polstoročie rodí nádherné Zlaté jablká, ktoré sa stali symbolom BIB vo vyše sto krajinách sveta, značkou najvyššej umeleckej kvality ilustrácie. Sú oceňované rovnako ako Cena H. Ch. Andersena, „malá nobelovka“ pre ilustrátorov.

BIB v časoch železnej opony bol otvoreným oknom do sveta umenia, keď sa mnohé ostatné okná u nás pozatvárali… Umenie pre deti sa strážcom ideológie nezdalo nebezpečné. BIB však prežil počas polstoročia aj všakovaké úskalia. BIB chceli dokonca kúpiť Japonci, hrozil aj jeho zánik. Dušan Roll sa však nikdy nevzdával, vždy našiel spôsob ako zachrániť svoje najmilovanejšie “dieťa“. V roku 2006 mi odovzdal žezlo generálneho komisára BIB, ale aj naďalej nezištne pomáhal svojimi skúsenosťami, kontaktmi a múdrymi radami.

V roku 1985 s výtvarníkom Albínom Brunovským. Foto: Archív Bibiany
Dušan Roll a Albín Brunovský V roku 1985 s výtvarníkom Albínom Brunovským.

V roku 2015 sme pripravoval oslavy polstoročnice BIB. Za najdôležitejšie sme s Dušanom považovali dať dokopy knihu o histórii bienále. Prevetrali sme všetky archívy v Bibiane. Prezreli stovky článkov, rozhovorov, katalógy, korešpondenciu, fotografie… Dušan vytiahol zo zásuvky svojho stolíka veľký fascikel – kresby, karikatúry a aj dva vzácne rukopisy – spomienku Jelly Lepmannovej, zakladateľky IBBY, a memorandum prípravného ročníka BIB z roku1965.

Spolu s editorom Petrom Čačkom sme dva roky oslovovali všetkých, ktorí písali príbeh bienále – zakladateľov, organizátorov, ilustrátorov, vydavateľov, kritikov. Nebolo to ľahké, mnohí už odišli, stratili sa staré kontakty, bolo treba znovu nájsť pamätníkov po celom svete. Jedinečná kniha Polstoročný Príbeh BIB v spomienkach sa podarila a Bibiana ju vydala v roku 2015. Zároveň s druhou knihou, faktografickým sumárom Polstoročie BIB vo faktoch a obrazoch.

Na vernisáži osláv jubilea BIB sme ich krstili spoločne s vtedajším prezidentom IBBY Wally de Donckerom a zástupkyňou riaditeľky UNESCO Lynn Patchettovou. Bol to jedinečný knižný dokument o histórii BIB. Ďalší vyjde možno až o 50 rokov. Dojímavé spomienky napísalo vyše sto osobností z celého sveta, napríklad Irina Boková gen. riaditeľka UNESCO, Carla Poesio, Janine Despinette, Maha Bulos z UNEDCO, Leena Maissen, bývalá riaditeľka IBBY, Lucia Binder, Francesca Ferrari, dlhoročná riaditeľka Medzinárodného veľtrhu v Bologni, Leo Pizzol, zakladateľ Sarmende, Liz Page ,terajšia výkonná riaditeľka IBBY, ilustrátori ocenení na BIB, ba aj traja ilustrátori ocenení „Andersenom“- Roger Mello, Petr Sís, Dušan Kállay a mnohí ďalší.

V roku 2013 s japonskou princeznou Akišino a... Foto: Archív Bibiany
Dušan Roll, japonská princezná Akišino a zuzana Jarošová V roku 2013 s japonskou princeznou Akišino a Zuzanou Jarošovou.

Terajší prezident IBBY Mingzhou Zhang napísal, že je neuveriteľné, že taká malá krajinka ako Slovensko urobila veľkolepé podujatie pre svet obrázkovej knihy. Bez BIB by obrázková kniha pre deti vo svete za posledné polstoročie vyzerala celkom inak. Veľká rodina BIB sa stretla a pamätníci zanechali dojímavé spomienky. Všetci sme boli šťastní, že knihy sú na svete. A Dušan žiaril šťastím azda najviac.

Strom bratislavského bienále rastie ďalej, košatie a rodí zázračné zlaté jablká. A ako v dobrej rozprávke rozosieva po celom svete zázračné zrniečka krásy, fantázie a poznania do duší nás všetkých, malých i veľkých. Zlaté jabĺčko BIB spája kultúry a osobnosti sveta, ktoré chcú pre deti to najkrajšie. Žiari ako nádherná planétka vo vesmíre…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Bienále #Bienále ilustrácií Bratislava #Dušan Roll