Spomienky na Dušana Rolla

Na Dušana Rolla, zakladateľa Bienále ilustrácií Bratislava, spomínajú jeho priatelia a kolegovia.

14.08.2021 13:00
debata

Výtvarník Miro Cipár: Vďaka Dušanovi sa Bienále stalo svetové

Právnik, komunikujúci azda všetkými jazykmi, rodený diplomat a džentlmen schopný zvládať aj najťažšie situácie s pokojom. Kultúrny diplomat mimoriadne kultivovaný, zaujal veľmi rýchlo aj medzinárodné inštitúcie. Stal sa stelesnením Bienále ilustrácií Bratislava (BIB), miláčikom dám IBBY a Unesca. Pre širokú medzinárodnú komunitu od Brazílie po Japonsko bol Dušanko. Bienále vzniklo v priaznivých šesťdesiatych rokoch v prostredí vydavateľstva kníh pre mládež Mladé Letá.

Vtedy sa tam formovala generácia talentovaných redaktorov, ktorí spolu s dravou skupinou literátov a výtvarníkov boli pri zrode BIB. V narastajúcom sebavedomí vznikla odvážna myšlienka, ako prekonať uzavretú bariéru uzavretých hraníc. Jednoduchý fígeľ sa podaril. Spočíval v úvahe: ak nemôžeme ísť za hranice, pozvime zahraničie k nám. Vedeli sme, že nemôžeme ponúknuť do súťaže knihy, lebo nemali polygrafické spracovanie na primeranej úrovne. Ponúkli sme súťaženie originálnych ilustrácii. Taká koncepcia bola šťastím pre Bienále. To bola chvíľa pre pripraveného Dušana Rolla, vtedy zamestnanca Mladých liet.

Výtvarník Miroslav Cipár. Foto: Robert Hüttner
Miroslav Cipár Výtvarník Miroslav Cipár.

Zásluhy Dušana Rolla pre propagáciu slovenskej kultúry, kníh a ilustrácií nemožno zmerať. Jeho zásluhou sa slovenské ilustrácie a ich tvorcovia dostali do celého sveta. Bienále sa stalo aj jeho zásluhou svetové. Úspech BIB- u inšpirovalo ku vzniku podobných súťaží aj v iných krajinách. Žiadna z nich nemohla BIB-u konkurovať. Hovorilo sa, že BIB nemôže zaniknúť, aj keby sme chceli. Držia ho svetové inštitúcie a úctyhodná tradícia. Boli pokusy BIB premiestniť, ba dokonca kúpiť. Nepodarilo sa ho zmeniť ani na komerčné podujatie. Bienále žije a pokračuje.

Stojí za zmienku, že nepochopiteľne sa k Bienále zachovala jeho spoluzakladateľka SNG. Nielen, že ho vytlačila z tradičného miesta, ale zbavila sa ho úplne. Bienále osirelo. Stratilo zakladateľskú osobnosť svetového formátu. Stratili sme milého priateľa. Dušan budeš nám chýbať.

Spisovateľ a scenárista Peter Jaroš: Rozprávka ako podmienka

Dušan Roll, popredná osobnosť slovenského kultúrneho života, bol okrem iného aj vynikajúci kultúrny organizátor a manažér. Práve preto sme ho s režisérom Martinom Hollým presviedčali, aby v roku 1978 na uvoľnené miesto prijal funkciu riaditeľa Slovenskej filmovej tvorby. V tejto funkcii pôsobil štyri roky, do roku 1981. Počas jeho riaditeľovania založil štúdio animovaného filmu, Dom zvuku a k réžii sa vrátili tvorcovia proskribovaní počas normalizácie, Peter Solan, Martin Hollý, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Štefan Uher a viacerí ďalší…

Dušan Roll mal však podmienku, aby každý režisér nakrútil aspoň jednu rozprávku pre deti. S humorom a so smiechom spomínal rád aj na to, ako za ním prišiel s ospravedlnením jedine režisér Štefan Uher, aby prepáčil, že on si rozprávku pre deti netrúfa nakrútiť.

Spisovateľ a scenárista Peter Jaroš. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Jaroš Spisovateľ a scenárista Peter Jaroš.

Viaceré filmy z tohto obdobia boli neskôr kritizované, niektoré skončili aj v trezoroch: Ja milujem, ty miluješ (r. Dušan Hanák, 1979), Postav dom, zasaď strom (r. Juraj Jakubisko, 1979), Tri tony šťastia (r. Vlado Balco, 1979) a iné. V týchto prípadoch kritizovali nielen režisérov, ale hlavne riaditeľa Dušana Rolla, ako aj mňa ako ústredného dramaturga.

Obidvaja sme museli roku 1981 zo svojich funkcií odísť. Na vtedajšiu spoluprácu s Dušanom Rollom spomínam dodnes. Bol to riaditeľ, ktorý nám bol vzorom, lebo aj keď nás často vyzýval, aby sme sa učili cudzie jazyky, aby sme nefajčili a neopíjali sa, ale radšej cvičili, hovoril to s úsmevom a mali sme ho všetci radi.

Spolu sme do vedenia Slovenskej filmovej tvorby na Kolibe, každý na inom poste, prišli a spolu sme na vyšší príkaz aj odišli. Ľudia ako Dušan Roll nám budú chýbať, lebo ich je stále málo. Česť jeho pamiatke!

Riaditeľ Bibiany Peter Tvrdoň: Dali sme mu galériu

Dušan Roll mal to, čo nemá každý, obrovský organizačný talent. Bol jedným z tých, ktorí sa rozhodli pred vyše 50 rokmi založiť Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Na vtedajšiu dobu sa mu podarilo niečo nevídané. Tu chcem pripomenúť, že mu veľa ľudí neverilo. Najmä tí, čo ho poriadne nepoznali. Bol cieľavedomý a svojím spôsobom aj tvrdohlavý. Ak by taký nebol, nemohli by sme sa dnes pýšiť výstavou, ktorú nám závidí celý svet. S Dušanom Rollom som stretával s malými prestávkami celý život. A tak sa stalo aj v Bibiane, kde sme sa znovu stretli po niekoľkých rokoch.

Riaditeľ Bibiany Peter Tvrdoň. Foto: Archív Bibiany
Peter Tvrdoň Riaditeľ Bibiany Peter Tvrdoň.

Mimochodom stál aj pri jej vzniku. A ani vtedy to nemal ľahké. Práve preto mal vždy v Bibiane svoju stoličku a ak mu to zdravotný stav dovoľoval, sedel v aute, ktoré smerovalo do mekky detskej literatúry na bolonský knižný veľtrh. Pred pár rokmi mal okrúhle životné jubileum. Dlho som rozmýšľal, čo dať človeku, ktorý tak veľa urobil pre kultúru.

Na sochu, akú on postavil slávnemu dánskemu rozprávkarovi Andersenovi, som peniaze nemal. Jedno ráno som sa však zobudil a zistil som, že mám pre neho darček. A tak som urobil krok, ktorý si on zaslúži. Poradil som sa s kolegami a nazvali sme po ňom výstavný priestor v Bibiane, kde usporadúvame komorné výstavy. Ten priestor sa odvtedy volá Galéria Dušana Rolla. Ak si niekto zaslúžil vlastnú galériu, tak to bol určite on.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále ilustrácií #Dušan Roll