Výtvarník Dušan Kállay: Roll urobil z Bratislavy hlavné mesto ilustrácie

Dr. Dušan Roll bol veľkou osobnosťou slovenskej knižnej kultúry a literatúry pre deti. Od prvého nášho stretnutia vo Vydavateľstve Mladé letá som si ho veľmi vážil. Bol dušou vydavateľstva.

14.08.2021 12:00
Dušan Kállay na besede BIB 2007 Foto:
Dušan Kállay na besede s deťmi počas BIB 2007.
debata

Mladé letá boli pre nás akýmsi domovom všetkých ilustrátorov dobrej detskej knihy. Dušan Roll spolu s Lýdiou Kyseľovou a Rudom Moricom vytvorili azyl pre všetkých ľudí, ktorí sa chceli venovať knihe pre deti. Bol to čas, kedy nebolo nič nemožné. Často sme experimentovali a hľadali nové ilustračné postupy, ako by sa kniha dala robiť, aby bola zaujímavá nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Knihy v tom čase sa rýchlo rozpredali, kupovali ich dospelí či iní milovníci krásnej knihy.

Nič nebolo nemožné

Počas mojej vojenskej prezenčnej služby som ilustroval knihu Rytier Roland. Rozhodol som sa maľovať ilustrácie tak, ako v dávnych dobách, na drevo. Bol to problém, lebo vtedy sa ilustrácie skenovali na skeneri, kde sa ilustrácia musela navinúť na valec. Preto sa ilustrácia namaľovaná na dreve nedala reprodukovať. Dušan Roll v tom nevidel žiaden problém. Zariadil veľkoformátové diapozitívy a dnes som mu vďačný, že kniha vôbec vyšla. Dr. Roll bol otvorený pre akýkoľvek experiment, lebo mu šlo predovšetkým o krásnu detskú knihu.

Spomínam si na tie časy ako na šťastné obdobie knihy. Ak sme chceli niečo vedieť o nových knihách, v bratislavskom kníhkupectve pod Galériou Cypriána Majerníka to bolo možné a samozrejme tiež na Bienále ilustrácií Bratislava. O založenie tohto významného podujatia sa zaslúžil predovšetkým Dušan Roll. Jeho idea „ak my nemôžeme ísť do zahraničia, tak si pozvime zahraničie k nám“ bola nadčasová. Bratislava sa stala hlavným mestom ilustrácie. Slovensko sa stalo krajinou, ktorú sa oplatilo navštíviť práve kvôli fenoménu knihy. Stalo sa pojmom v zahraničí.

Dušan Kállay v roku 1983 preberá Grandprix BIB. Foto: Archív Bibiany
Dušan Kállay Dušan Kállay v roku 1983 preberá Grandprix BIB.

Ocenenia z Bienále ilustrácií Bratislava znamenali vstupenku do pomyselného klubu významných ilustrátorov sveta a tiež do klubu ilustrácií, ktoré určovali trendy do budúcnosti. Bienále malo a má neuveriteľný ohlas v zahraničí. Spomeniem Fiera dell libro per Ragazzi v Bologni, alebo Premi Catalonia d'Illustratio v Barcelone. Často tu pôsobil aj Dr.Dušan Roll. Od založenia bienále sa uskutočnilo množstvo prezentácií a workshopov v mnohých krajinách sveta. Kniha pre deti je fenomén, ktorému rozumie každý človek na tejto našej nádhernej planéte.

Cena od Astrid Lindgrenovej

Rád si spomínam na našu spoločnú účasť v porote Bienále ázijských krajín v Teheráne. Na výstavu, ktorá bola sviatkom v tom čase, v krajine s úplne inou kultúrou spoločnosti, v čase, keď sa Irán stal doslova lídrom v oblasti ilustrácie pre deti.

Nemôžem obísť ani účasť Dušana Rolla v medzinárodných organizáciách IBBY. Jeho pozitívne ambície dokázali privolať na spoluprácu aj také krajiny, kde literatúra pre deti bola Popoluškou. Táto jeho bola idea bola fenomenálna, lebo deti sú na celom svete rovnaké, majú radi príbehy a krásne knihy.

S Dušanom Rollom v Teheráne. Foto: Archív Bibiany
Dušan Roll v Teheráne S Dušanom Rollom v Teheráne.

Musím spomenúť aj môj osobný obrovský zážitok, ktorým bolo udelenie ceny Hansa Christiana Andersena v Oslo, kam sme s Dušanom cestovali na Kongres IBBY. Odovzdávanie ceny bolo veľkolepé, konalo sa v sále, kde sa vyhlasujú Nobelove ceny, bola tam prítomná aj nórska princezná Sonya a cenu mi odovzdávala Astrid Lindgren. Bol som jedným z najmladších laureátov tejto ceny, ktorý dostal cenu za celoživotné dielo. Hovoril som si, že už nemusím urobiť nič, ale nebola to pravda. Od toho času sa udialo mnoho vecí a stretnutí.

Dušanovi Rollovi treba poďakovať za všetko čo urobil pre slovenskú kultúru, nielen ako organizátor podujatí a zakladateľ Bibiany, ale aj ako autor publikácií pre deti, autor odborných štúdií o slovenskej ilustrácií a za jeho mnohé iné aktivity. Dušan Roll nám bude veľmi chýbať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále ilustrácií #Dušan Kállay #Dušan Roll