Havária na Zlatých pieskoch: V múzeu vystavili trosky lietadla

Od havárie dopravného lietadla na bratislavských Zlatých pieskoch uplynulo už 45 rokov. Rozlomené kusy iľjušina vytiahli z vody a jazero vyčistili. Jeho dno však pokrývala hrubá vrstva bahna s hustou vegetáciou, ktorá nedávno odkryla svoje tajomstvá. Potápači tam objavili niekoľko trosiek a rôznych predmetov z lietadla. Zvedavci si ich môžu pozrieť na malej výstave, ktorú pred pár dňami otvorili v bratislavskom Múzeu dopravy.

15.08.2021 06:00
debata
Najväčšiu pozornosť z trosiek lietadla púta... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Výstava - havarované lietadlo Najväčšiu pozornosť z trosiek lietadla púta vonkajšia časť trupu (v strede).

Sedemdesiatšesť. Toľko životov si vyžiadala letecká katastrofa, ku ktorej došlo 28. júla 1976 na prírodnom kúpalisku Zlaté piesky. Prežili len traja pasažieri. Zahynulo 69 cestujúcich a sedem členov posádky, 51 mužov a 25 žien. 71 občanov Československa, päť cudzincov.

Smutné čísla. Skutočný rozmer tragédie si však človek uvedomí až vtedy, keď obetiam priradí tváre a mená. Keď spozná ich príbehy.

Jedným z pasažierov bol napríklad iba osemročný Štefan Jakubík. Z Prahy, kde bol navštíviť tetu, letel sám. Ako sa asi v posledných chvíľach musel cítiť, keď pri sebe nemal nikoho blízkeho? Na letisku v Bratislave ho čakali rodičia, ktorí už len bezmocne sledovali, ako sa lietadlo s ich synom rúti na zem.

Alebo mladí manželia Marta a Peter Černayovci – jediný pár, ktorý tam zahynul. Ako pitva odhalila, čakali potomka. Kolegyne Marie Šustrová a Marie Urbanová chceli pôvodne cestovať vlakom, potom sa však rozhodli pre let.

Torzo kočíka, v ktorom zrejme vozili najmladšiu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Torzo kočíka Torzo kočíka, v ktorom zrejme vozili najmladšiu obeť havárie - iba ročnú dcéru Angely Kohoutovej.

Palubný mechanik Vladimír Zaoral nebol práve v službe, s rovnakým strojom priletel deň predtým z Líbye. Teraz sa len "viezol“, ponáhľal sa domov k manželke, speváčke Nore Blahovej.

Na palube lietadla boli aj 29-ročná Angela Kohoutová s ročnou dcérkou – najmladšou obeťou havárie, a tiež matka dvoch detí Anna Hlavičková. Jej muž potom zvyšok života strávil tým, že sa sám pokúšal zistiť príčiny katastrofy…

Aj tieto osudy sú súčasťou výstavy. A sú rovnako zaujímavé ako trosky lietadla vylovené z hĺbky jazera. Vzájomne sa dopĺňajú a ako celok dávajú lepší obraz o havárii – aj po ľudskej stránke.

Čriepky tragédie

Pokiaľ ide o vystavované predmety, najväčšiu pozornosť púta časť trupu havarovaného iľjušina – kus jeho obvodového plášťa.

"Vďaka zachovanému náteru bolo možné identifikovať, z ktorej časti lietadla pochádza. Návštevníci to môžu vidieť aj na fotografii, ktorá je na popise k exponátom. Sú tu aj pozostatky z interiéru, zo sedadiel. Zaujímavé je i zachované bočné okno v nepoškodenom sta­ve.

Bohužiaľ, nachádzajú sa tu aj exponáty, ktoré súvisia s osobami na palube lietadla. Napríklad sa našlo torzo detského kočíka. Pri niektorých kusoch sa dá zase len ťažko určiť, z ktorej časti lietadla pochádzajú,“ priblížil Pravde kurátor múzea Michal Jajcaj.

Havária lietadla Zlaté piesky Čítajte viac Havária lietadla na Zlatých pieskoch nebola nikdy záhadou

Podľa vyšetrovacej správy bola hmotnosť lietadla v čase nehody asi 47,65 tony. A teraz po ňom zostali len fragmenty: pozostatky nádrže a prepážky, vzletové klapky, časť potrubia zo vzduchotechniky, rádiolokátor z nosa lietadla, toaletná misa, obkladový materiál z interiéru, dotrhaný návod na použitie záchrannej vesty, časť oceľového lana obrasteného lastúrnikom, tlačidlá z kuchynky, úlomok zapaľovača, cievka meteoradaru či časť kyslíkovej masky z kokpitu.

Výstavu dopĺňajú panely s textami. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Výstava - havarované lietadlo Výstavu dopĺňajú panely s textami.

Autorom výstavy, ktorú dopĺňajú i správy dobovej tlače, opis havárie a iľjušina IL-18, ako aj informácie o histórii dopravného letectva v Československu, je David Púchovský. Bývalý novinár o tejto tragédii vydal knihu a zaslúžil sa o to, aby si pozostatky letu 001 mohli pozrieť aj návštevníci múzea.

"Oficiálne správy hovorili o tom, že posledné malé trosky našli v roku 2000. Všetko sa zmenilo, keď potápač Andrej Gašpar počas letnej rekreácie neplánovane narazil na niečo, čo pripomínalo trosky z lietadla.

Následne sa dala dohromady partia potápačov a leteckých nadšencov, ktorí postupne vylovili niekoľko desiatok trosiek. Ich výstavou sme si chceli pripomenúť tragickú udalosť a vyslať odkaz pozostalým a záchranárom, že na nich nikdy nezabudneme,“ vysvetlil Púchovský.

Zachované v bahne

Vystavované exponáty našli v jazere v priebehu posledných dvoch rokov. Niektoré z nich sú napodiv vo veľmi dobrom stave, akoby ich to bahno zakonzervovalo.

Návštevníci múzea si môžu pozrieť aj dobové televízne zábery z prvého vyťahovania trosiek v roku 1976. Dozvedia sa tiež pravdu o príčinách nehody lietadla, aj o vyvrátených konšpiračných teóriách, ktoré sa šíria už desaťročia.

Pozostatky havarovaného lietadla vylovené zo... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Výstava - havarované lietadlo Pozostatky havarovaného lietadla vylovené zo dna jazera.

Ako sme v Pravde nedávno písali, pád lietadla nespôsobil jeho zlý technický stav ani praktiky totalitného režimu, ale reťazec chybných ľudských rozhodnutí.

Vidieť na vlastné oči trosky lietadla, ktoré vyše 40 rokov odpočívali pod hladinou jazera, je zvláštny pocit. Najmä ak si uvedomíme, že ostatné časti vraku sa nezachovali – zničili ich už po havárii. Ktovie, kde skončia tieto.

Expozícia Pád lietadla v Bratislave na Zlatých pieskoch bude v Múzeu dopravy, ktoré je pobočkou Slovenského technického múzea, prístupná do konca mája budúceho roka.

Havária lietadla na Zlatých pieskoch

Model lietadla typu Iľjušin IL-18... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Výstava - havarované lietadlo Model lietadla typu Iľjušin IL-18 imatrikulačnej značky OK-NAB, ktoré sa 28. júla 1976 zrútilo do bratislavského jazera Zlaté piesky.
  • Dopravné lietadlo sovietskej výroby iľjušin IL-18 havarovalo 28. júla 1976 o 9.37 h.
  • Zrútilo sa do jazera, asi 100 metrov od ostrovčeka a zhruba 150 metrov od východného brehu.
  • Na palube bolo 79 ľudí, po páde zachránili šesť pasažierov, no traja z nich zakrátko zomreli.
  • Tragédiu prežili traja cestujúci: Jaromír Kratochvíl (1945 – 2020), František Lukáš (1919 – 1996) a Francúz Gérard Ménard (1947), ktorý ešte žije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #výstava #Múzeum dopravy #letecká havária na Zlatých pieskoch