Najväčším skvostom novej expozície na Trenčianskom hrade je busta Matúša Čáka

Život Matúša Čáka Trenčianskeho mapuje nová expozícia v kasárni Trenčianskeho hradu. Trenčianske múzeum ju pripravilo pri príležitosti 700. výročia od úmrtia pána Váhu a Tatier.

18.08.2021 13:15
debata

Ako informoval historik Trenčianskeho múzea a kurátor výstavy Lukáš Trnkóci, expozícia bude súčasťou kasární niekoľko rokov. Väčšina exponátov je zo zbierok Trenčianskeho múzea, výnimkou je herma – kópia busty Matúša Čáka či brnenie, ktoré vyrobili pre účely expozície.

"Matúša Čáka Trenčianskeho považovali za jednu z najvýznamnejších osobností vrcholného stredoveku v Uhorsku. Chceli sme návštevníkov zaujať, expozícia má preto trochu iný štýl, ako ostatné. Nechali sme vyrobiť nové kulisy, ktoré vytvárajú dojem novej brány Trenčianskeho hra­du.

Jej súčasťou je aj padací most. Návštevníkov privíta hneď pri vstupe grafika s erbmi Matúša Čáka. Netradičné sú i banery, Matúša Čáka sme chceli priblížiť viac ako ľudskú, nie historickú osobnosť. Keďže ide o odbornú expozíciu, v textoch sú použité aj časti odbornejšieho charakteru," priblížil kurátor.

souvenir-bankovka - matus-cak-trenciansky-a-hr Čítajte viac Máme eurobankovku s Matúšom Čákom. Suvenírovú

Najzaujímavejšou súčasťou expozície je Trenčianska herma Matúša Čáka Trenčianskeho. Podľa historika Tomáša Michalíka je kópia busty, podobne ako originál, z medi so zlatou povrchovou úpravou. Pochádza z prelomu 19. a 20. storočia, pre potreby výstavy si ju až do konca augusta budúceho roka požičali z Maďarského národného múzea.

Príbeh originálu Trenčianskej hermy je zaujímavý. Začal sa písať v druhej polovici 14. storočia. Do zbierok Maďarského národného múzea sa dostala v roku 1812, keď ju slobodné kráľovské mesto Trenčín dobrovoľne vydalo maďarskému múzeu, ktoré zriadili asi desať rokov predtým a postupne zhromažďovalo zbierky z celého Uhorska.

„Busta mala zobrazovať Matúša Čáka. Dnes však vieme, že nezobrazuje Matúša Čáka, jeho podobizeň je dodnes neznáma. Pravdepodobne predstavuje nejakého svätca,“ pripomenul Michalík s tým, že Trenčianska herma bola predlohou pre všetky podobizne Matúša Čáka.

Ako dodal, ďalším atraktívnym nálezom expozície je mincový poklad zo súčasnej obce Melčice-Lieskové. Dokumentuje mince, ktoré sa používali v období Matúša Čáka Trenčianskeho. Dominantnými mincami sú masívne strieborné pražské groše a viedenské pfennigy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #výstava #Trenčiansky hrad #Matúš Čák Trenčiansky #Trenčianske múzeum