Kunsthistorička Eva Luptáková o profesorovi Petránskom: Zaujímal ho nielen svet, ale aj regióny

Odišiel uznávaný teoretik a historik výtvarného umenia Ľudovít Petránsky.

26.08.2021 13:00
debata

Odišiel uznávaný teoretik a historik výtvarného umenia Ľudovít Petránsky. Obdivovala som, s akou noblesou vkročil do veku, keď mohol smelo konštatovať spolu s obľúbeným Malým princom, že od každého treba žiadať len to, čo môže dať… Pán profesor načrel do studnice poznania hlboko. Rovnakým dielom ho dokázal aj odovzdať.

Ľudovít Petránsky Foto: archív Ľudovíta Petránskeho
Ľudovít Petránsky Ľudovít Petránsky

Naša spolupráca sa začala niekedy na začiatku 90. rokov minulého storočia. Pán profesor mal dokonalý prehľad o tom, čo skrývajú depozitáre slovenských galérií, aj tých „vidieckych“. Nedá mi, aby som na tomto mieste nespomenula podobnosť s akademikom Jiřím Kotalíkom, ktorý roky úspešne viedol Národnú galériu v Prahe. Aj on sa vždy zaujímal o to, ako sa darí regionálnym galériám, aké akvizície sa im podarilo nadobudnúť.

Obraz Petránskeho milovaného Zola Palugyay zo... Foto: Zbierka Oravskej galérie
Zolo Palugyay Most v Paríži Obraz Petránskeho milovaného Zola Palugyay zo zbierok Oravskej galérie: Most v Paríži (Pont Marie), 1930, plátno, olej, 29,5x40 cm

Pán profesor Petránsky pokračoval týchto intenciách aj v slovenských reáliách a nikdy neodmietol poskytnúť radu či usmernenie. Pri písaní monografií Zola Palugyaya, Jozefa Kollára, Vincenta Hložníka a Ferdinanda Hložníka sa naša spolupráca intenzívne prehĺbila. Citlivo a okom znalca vždy vybral zo zbierok diela, ktoré sa dokázali svojou kvalitou zaradiť k dielam ostatným. Zbierky galérie boli vždy vhodnou príležitosťou analyzovať a hodnotiť rozličné stránky aktivít inštitúcie.

Čo dodať na záver – opäť s Malým princom … "Čas, ktorý si venoval svojej ruži, robí tvoju ružu takou dôležitou.“

Eva Ľuptáková viedla v rokoch 1984 až 2020 Oravskú galériu.
debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská galéria #Ľudovít Petránsky