Aké je to splynúť s divočinou?

V bratislavskom Ateliéri XIII na Panskej 13 ešte do 3. septembra trvá výstava maliarky Jany Bednárovej s názvom Splynúť s divočinou. Inšpirovali ju výlety do indických pralesov.

28.08.2021 15:00
Atelier XIII Facebook 3 Foto:
Maliarka Jana Bednárová sa inšpirovala krásou indických pralesov.
debata

Názov výstavy je v tomto prípade skutočne príznačný. Autorka totiž dlhodobo žije v severovýchodnej časti Indie, kde sa venuje svojej umeleckej činnosti.

Tá pre ňu predstavuje skutočné dobrodružstvo – za inšpiráciou sa vydáva priamo do útrob indickej prírody, kde v nehostinných podmienkach neraz strávi aj niekoľko dní. Pri potulkách pralesmi nachádza rôzne zaujímavé miesta a sama sa rozhoduje, ktoré z nich jej poslúžia ako inšpirácia. Môžu to byť bujné koreňové premostenia, hlučné vodopády či všemožné kamenné zoskupenia.

Takýmto spôsobom poskytuje priame svedectvo o tom, ako plynie život v prírode, na ktorej nie je badateľný zásah ľudskej ruky. Tým, že s prírodou počas svojich prechádzok a túr postupne splýva, ju zároveň rešpektuje a prijíma jej nekonečnosť a silu, ktoré následne prenáša do svojich diel.

Foto: Ateliér XIII
Atelier XIII

Svojou tvorbou človeku približuje rôznorodosť indickej prírody a zároveň jej schopnosť rozrastať sa aj v nehostinných podmienkach. Pre nás – pre ľudí, ktorí si svoje životné podmienky sami zhoršujú, to môže slúžiť ako inšpirácia.

Bednárová maľuje akrylom na plátno alebo prírodnými pigmentami na surový hodváb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #obrazy #výstava #maliarka #Jana Bednárová