Slovenský dizajn vystavujú u Le Corbusiera vo francúzskom Marseille

Krehký betón je názov výstavy súčasného slovenského dizajnu, ktorú pripravili Slovenské centrum dizajnu (SCD) v spolupráci s francúzskym partnerom Kolektiv Cité Radieuse. Vo francúzskom Marseille ju otvorili v sobotu 4. septembra v Le Corbusierovej Unité d'habitation.

06.09.2021 14:00
KB NL-1024x722 Foto:
Výstava je otvorená pre verejnosť vo francúzskom Marseille do 1. októbra.
debata

„Práve táto stavba je ideálnym miestom pre predstavenie kurátorského výberu, ktorý je inšpirovaný mestským prostredím, formovaným brutalistickou architektúrou a estetikou,“ hovorí Zuzana Böhmerová zo SCD.

Na rovnakom mieste je už od 5. júna dostupný pop-up shop slovenského dizajnu taktiež pod názvom Krehký betón. „Spolu s výstavou Márie Švarbovej Fragile Concrete (26. 6. – 27. 8.) sme tak s Kolektiv Cité Radieuse vytvorili tri unikátne výstavné podujatia, ktoré spája estetika brutalizmu,“ dodáva Böhmerová.

Organizátori výstavy pripomínajú, že Bratislava patrí k európskym mestám s veľkou koncentráciou budov postavených v štýle neskorého modernizmu a brutalistickom štýle 60. – 80. rokov. „Ten je nielen typickým znakom hlavného mesta Slovenska, ale aj zdrojom inšpirácie pre celú generáciu dizajnérov, grafikov, filmárov či umelcov,“ uvádzajú organizátori.

Vybraných dizajnérov pôsobiacich v tomto prostredí vybrali na výstavu slovenského dizajnu v komplexe Unité d'habitation, ktorý sa často považuje za jeden z prototypov stavieb brutalizmu.

Výstava, ktorá otvára diskusiu o paradoxnej krehkosti betónu ako materiálu, predstavuje viac ako 20 dizajnérov, umelcov a dizajnérskych štúdií. Sú medzi nimi napríklad ALLT STUDIO, Archimera, Oleksandra Bakushina, Alexandra Barth, Natália Blahová, Michaela Chmelíčková, Kickie Chudíková, Andrea Ďurianová, Marcel Holubec W (spolupráca s Mikinou Dimunovou), Marko Horban, Lousy Auber, Lucia Kováčiková, Michaela Kompaníková, Mach & Krovina, Ové Pictures či Beton Export. Výstava je súčasťou celoročného projektu Rok slovenského dizajnu 2021, ktorý realizuje SCD v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR a partnermi. Súčasný slovenský dizajn môžu vo francúzskom Marseille obdivovať do 1. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #marseille #Slovenské centrum dizajnu