Zomrela košická reštaurátorka Mária Spoločníková

Vo veku nedožitých 95 rokov zomrela vo štvrtok ráno košická reštaurátorka Mária Spoločníková. Správu potvrdila riaditeľka Východoslovenskej galérie (VSG) Dorota Kenderová. Vrchol Spoločníkovej tvorby predstavujú reštaurované diela Majstra Pavla z Levoče.

09.09.2021 15:46
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Reštaurovanie u viacerých z nich odhalilo alebo potvrdilo autorstvo Majstra Pavla. Mária Spoločníková je reštaurátorka, ktorá okrem vysokej kvality reštaurovania a veľkého počtu realizácií aktívne publikovala a obohatila aj teoretické poznatky umeleckej histórie, uvádza VSG na svojej webovej stránke s tým, že bola súčasťou prvej generácie profesionálnych slovenských reštaurátorov.

Patrila do prvého ročníka poslucháčov ateliéru reštaurovania na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Prácu nevykonávala iba preto, lebo ju profesionálne napĺňala a živila, ale preto, že ju považovala za konanie dobra, dodáva VSG.

Spoločníkovej bolo zverené reštaurovanie viacerých významných gotických artefaktov Slovenska. Okrem iného pracovala aj na obnove hlavného oltára v Dóme sv. Alžbety v Košiciach či na Víťaznom oblúku a oltároch v Bazilike sv. Egídia v Bardejove. Za svoje reštaurátorské umenie získala viacero ocenení.

Podľa Kenderovej bude posledná rozlúčka so zosnulou Spoločníkovou vo štvrtok 16. septembra v Dóme sv. Alžbety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #reštaurátor