Výstava: Záhrada ako naša súčasť

V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici sa do 10. októbra koná výstava s názvom Je potřeba starat se o své zahrady. Ide o kolektívnu výstavu niekoľkých českých vizuálnych umelcov, ktorí pracujú s environmentálnymi témami.

10.09.2021 09:00
ruza M Foto:
Marek Burcl, Ruža I-II (2019)
debata

Názov výstavy vychádza zo záverečnej časti Voltairovho diela Candide. Jeho hrdinovia nachádzajú pokoj po strastiplnom a niekoľko dekád trvajúcom putovaní po svete práve v prostredí záhrady. Poskytuje im obživu, priestor na oddych, ale aj estetické a gurmánske potešenie. Kurátorka Barbora Lungová vo svojom texte k výstave uvádza, že „záhrada ako prechod medzi ,divočinou' a poriadkom architektúry akoby stála mimo centra pozornosti“, a to napriek tomu, že práve architektúra býva často spájaná s vizuálnym umením.

Marek Burcl, Muškát (2018) Foto: Vladimír Holický
muskat M Marek Burcl, Muškát (2018)

Ďalej upozorňuje, že súčasné umenie má v oblasti environmentálnych tém tendenciu venovať sa skôr všeobecnejším fenoménom a pozornosť venovaná záhradám je vnímaná ako eskapizmus. „Mohlo by to pritom byť ,záhradníčenie', ktoré nám pomôže obnoviť putá, ktoré sme popretŕhali.“

Ako záhradu chápe projekt aj ekosystémy v krajine vytváranej ľuďmi, akými sú napríklad austrálsky buš alebo riedke borovicové lesy severozápadného pobrežia Severnej Ameriky. U nás sú to zasa rôzne lúky, pastviny, sady či lesy, ktoré sú závislé na drobnej hospodárskej činnosti. Vďaka jej absencii sú dnes ohrozené a niektoré z nich už takmer zanikli.

Na výstave predstavia svoje diela Marek Burcl, Petra Čížková, Jan Karpíšek, Lucie Králiková, Denisa Krausová, Hana Matyášová a Martin Zálešák. Ide o umelcov, ktorí sa témou záhrady zaoberajú nielen vo svojej tvorbe, ale aj v súkromnom živote.

Denisa Krausová, Červený (2017) Foto: Vladimír Holický
cervena M Denisa Krausová, Červený (2017)

Projekt Je potřeba starat se o své zahrady nie je len výtvarným, ale aj vzdelávacím projektom. Sprievodný program k výstave zahŕňa botanickú vychádzku do okolia hradu Branč s odborným výkladom botaničky K. Devánovej, putovanie za rastlinnými rituálmi do okolia Senice s Luciou Králikovou či prednášku biologičky Zuzany Veverkovej. Okrem toho sa bude v septembri konať aj komentovaná prehliadka výstavy s kurátorkou, výtvarná dielňa pre školákov a workshop tvorivého písania s Hanou Matyášovou.

„Cieľom je poukázať na previazanosť estetického a etického prístupu ku krajine,“ píše Lungová vo svojom texte. Zároveň dodáva, že poukazuje aj na to, čo je v prírode krehké a zraniteľné práve kvôli ľudskej činnosti alebo jej absencii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorská galéria Jána Mudrocha