Finisáž výstavy Skupinová terapia v Schaubmarovom mlyne

Túto sobotu 18. septembra sa o 16.00 uskutoční finisáž výstavy Skupinová terapia v Schuabmarovom mlyne v Pezinku. Zúčastní sa jej kurátorka Petra Hanáková a vystavujúci a participujúci umelci a umelkyňe.

16.09.2021 09:00
Oblak štedrosti Foto:
Nora Ružičková a Maja Štefančíková: Oblak štedrosti, 2017.
debata

Na programe bude vzájomné staranie sa jeden o druhého, spoločné jedenie a radosť. Aktivuje sa komunitná pec s jej autormi Martinkou Bobríkovou a Oscarom de Carmen, prihodí sa do nej lokálny svadobný koláč Caltu. Dávid Koronczi prispeje svojím fenomenálnym chlebom. Jelizaveta Rapaic opäť otvorí SAFE HAVEN popup kadernícky salón. Petra Hanáková vás na komentovanej prehliadke posledný krát prevedie výstavou.

Výstava Skupinová terapia by chcela, nie náhodou práve v Pezinku-Cajle, meste/mieste so silným renomé psychiatrie, umením podchytiť narastajúcu úzkosť a unikajúci pocit radosti, na ktoré dnes reaguje stále viac umelcov. Na jednom mieste, v charizmatickom priestore starého mlyna, sú koncentrované diela, v ktorých sa zrkadlí onen participatívny obrat i komunitný étos, tak ako ich zažívame v umení a prevádzke umenia posledných dekád.

Na nezdravý životný štýl výkonnostne nastavenej spoločnosti „odpovedá" umenie pomalšími, akoby terapeutickými či relaxačnými témami a formátmi. Z umelcov sa stávajú kurátori – v umeleckom i psychiatrickom slova zmysle, sociálni a komunitní pracovníci.

Kurátorka Petra Hanáková predstavuje diela a autorov výstavy Skupinová terapia.

Komunitný obrat vo vizuálnom umení, aj v tom domácom, nie je novou skúsenosťou. Iste sa už aj v umení medzičasom objavili témy horúcejšie – o. i. formát protestnej akcie, témy ekológie a (úzkosti z) klimatickej krízy, fenomén antropocén, tzv. prekariát a s ním súvisiace úvahy o zmysluplnosti práce, aktuálne korona kríza… Étos komunity, bezprostredne zdieľanej ľudskosti, však v praxi umenia stále nástojčivo zaznieva.

Skupinová terapia predstaví do 20 umelcov/umelkýň, ktorých práca má prevažne komunitný charakter, nie nevyhnutne „artefaktový" výstup, pričom obsah či energia ich účinkovania by sa dala vnímať aj ako istý druh tvorby endorfínov – zdieľania a vytvárania dobrej energie, vzájomného potešovania, liečby, relaxu, príjemne stráveného „tu a teraz", prosto regeneračného zážitku komunity, vzájomne zdieľaného flow.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #skupinová terapia #finisáž