V USA otvorili výstavu Poklady Slovenska 100 rokov histórie

V National Czech and Slovak Museum and Library (NCSML) v americkom Cedar Rapids (Iowa) otvorili v sobotu (18. 9.) výstavu Poklady Slovenska 100 rokov histórie.

21.09.2021 06:00
vystava SNM v USA 2 Foto:
Výstava Poklady Slovenska 100 rokov histórie predstavuje 130 zbierkových predmetov SNM - Historického múzea.
debata

„Medzinárodný projekt prináša nielen českej a slovenskej komunite, ale aj všetkým návštevníkom múzea príbeh Slovenska,“ informovala Zuzana Vášáryová zo Slovenského národného múzea (SNM), ktoré výstavu autorsky pripravilo pri príležitosti 25. výročia založenia NCSML v USA.

Projekt približuje príbeh Slovenska prostredníctvom 130 predmetov zo zbierkového fondu SNM Historického múzea. Návštevníkom výstavy približujú významné dejinné míľniky Slovenska, slovenské umenie, ľudovú kultúru, zvyky a tradície.

Z výstavy Poklady Slovenska  100 rokov histórie. Foto: SNM
vystava SNM v USA Z výstavy Poklady Slovenska 100 rokov histórie.

Vášáryová pripomína, že NCSML v Cedar Rapids otvorili za účasti prezidentov Billa Clintona, Michala Kováča a Václava Havla v roku 1995. Oslava 25. výročia založenia múzea bola preložená o rok neskôr pre pandémiu ochorenia COVID-19. "Príprava výstavy, ktorá je v takomto rozsahu prvá svojho druhu v zámorí, trvala viac ako rok. Predstavuje dôstojnú prezentáciu poznatkov o dejinách, umení a ľudovej kultúre Slovenska, za pomoci originálnych predmetov z nášho múzea, povedal po jej otvorení generálny riaditeľ SNM a autor výstavy Branislav Panis, ktorý v rámci víkendového otvorenia poskytol jej prvým návštevníkom kurátorský sprievod.

IMG 3657 Čítajte aj Krajina víťazov putuje po Slovensku. Fotografie športovcov vystavujú v Košiciach

Zbierkové predmety SNM do USA prepravili z Viedne do Chicaga letecky v špeciálnych boxoch. Súčasťou výstavy sú napríklad aj figurálne úle z 19. storočia, svadobná truhlica zo 17. storočia, okuliare Alexandra Dubčeka alebo umelecké diela Benku, Zmetáka a Brunovského.

príchod na Ellis Island Čítajte aj Výstava pripomenie 85 rokov vzťahov s americkými Slovákmi

„Prvá zmienka o slovenskej emigrácii do Ameriky siaha až do roku 1695. Aj keď sa tretie, štvrté či piate generácie Američanov k svojim koreňom už zriedka hlásia, aktuálne v USA žije odhadom stále asi 2,5 milióna Slovákov, hlavne v Pennsylvánii, Ohiu, New Jersey a Illinois. Aj preto je význam našej unikátnej výstavy nesmierny,“ konštatovala Cecilia Rokusek, prezidentka a generálna riaditeľka NCSML.

„Je našou zodpovednosťou ako kultúrnej ustanovizne vzdelávať všetkých ľudí, bez ohľadu na ich vek či prostredie, z ktorého vzišli, v oblasti kultúry, a takto komunikovať jej význam pre spoločnosť a svet,“ uzavrela Rokusek.

Výstava potrvá do 20. marca 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstva #SNM - HIstorické múzeum